Bajai bravúr

Férfi NB I. B Nyugati csoport – Alapszakasz – 6. forduló

Zsinórban harmadik mérkőzését nyerte meg a SMAFC-NYME.

Bajai Bácska FKE –SMAFC-NYME 73:80

(18:23, 15:21, 19:19, 21:17)
2014.11.30. vasárnap, 17:00 – Baja, MNÁMK torneterme (150 néző)
Vezette: Gelencsér Gy., Reisz P., Bálind A.
Ellenőr: Téczely T.
Részletek >>>

SMAFC: Karácsonyi 23/3, Balogh 27/3, Csaplár-Nagy 1, Szabó 4, Török 6. Csere: Jávor 2, Berneczei 8/6, Vesztergom 7, Nagy 2.
Edző: Barlai Tamás
Baja: Braun 13/3, Mándity 26, Ágfalvi 9, Nagy 10/6, Katyanszki 5. Csere: Szabó, Koller 6, Hosztafi 1, Franczva 2, Pálkerti 1.
Edző: Hosszú István, Pump Gábor

Karácsonyi Gergely:

„Az NB I. B-s férfi kosárlabda bajnokság 6. fordulójában a SMAFC-NYME idegenben lépett pályára Baján. A soproniak ezúttal sem tudtak teljes kerettel elutazni idegenbe, hiányzott Bálint, Szlávik, Herczeg és Szekeres. A hazaiak kerete is átalakult az előző idényhez képest, Hosszú István együttese inkább gyengült, mintsem erősödött.
A 2013/2014-es szezonban oda-vissza diadalmaskodó Bács-Kiskun megyeiek kezdték jobban a találkozót, Nagy Dániel tripláját Mándity közeli kosara követte. Balogh révén próbálta tartani a lépést a SMAFC-NYME (9:4). Láthatóan idegesek voltak a felek, több hiba is csúszott a játékba mind a két oldalon. Balogh gyakorlatilag egyedül tartotta a lelket az egyetemiekben, az első nyolc soproni pont a rutinos bedobó nevéhez fűződött (9:8). Török és Karácsonyi percei következtek, aminek köszönhetően átvette a vezetést Barlai Tamás csapata (11:17). A hazaiak percekig képtelenek voltak a gyűrűbe találni, jó védekezésével őrizte előnyét a vendég alakulat (18:23).
A második negyedben újfent sok hiba tarkította a játékot, nagyon kevés kosár született, azok is rendre büntetőből (20:25). Vendég oldalon a csereként pályára lépő Jávor–Vesztergom–Berenczei hármas a védekezésből vette ki a részét, Balogh pedig továbbra is a pontfelelős szerepében tűnt ki. 22:27-es állásnál percekre „beragadtak” a csapatok. A hazai időkérés némiképp segített mind a két együttesnek, de továbbra is a SMAFC-NYME járt előrébb: Berneczei távolról, Vesztergom közelről, Karácsonyi büntetőkből talált be (32:40). Bajai részről egyértelműen Mándity volt vezéregyéniség, de egyedül kevésnek bizonyult az egységesebben kosárlabdázó SMAFC-NYME-vel szemben.
A második félidő elején tartotta tíz pont körüli előnyét Barlai Tamás csapata. Török remek betörése után tovább növelte előnyét a soproni gárda, Balogh és Karácsonyi mellett pedig Szabó és Berneczei is betaláltak. A házigazda védekezésben zónára váltott, de ez sem zavarta meg a vendégeket, akik a záró etapra fordulva tartották megnyugtató előnyüket (52:63).
A záró negyed a másodikhoz hasonlóan sok hibával és kevés kosárral indult, ami a SMAFC-NYME számára volt inkább kedvező. Karácsonyi dupláival 57:70-re alakult az eredmény, időt kért Hosszú István, a bajaiak szakvezetője. Jót tett a rövid kényszerszünet a hazaiaknak, akik egy 10:0-ás rohanást mutattak be, látótávolságon belülre került a Bajai Bácska (67:70). Balogh triplájára ugyan Katyanszki felelt egy duplával, de Karácsonyi nem hibázott a büntetővonalról (69:75). Mándity két pontos kosara ugyan még reményt adott a Bajának, de Balogh és Jávor büntetőivel végleg eldőlt a mérkőzés. Az utolsó másodpercekben Vesztergom ziccerével alakult ki a 73:80-as végeredmény.
Összességében teljesen megérdemelten nyert az egyetemi együttes, amely védekezésben és támadásban is sokkal egységesebb volt ellenfelével szemben. A 2014/2015-ös szezonban első idegenbeli sikerét szerezte meg a SMAFC-NYME, amivel 3 győzelem mellett 2 vereség áll a soproniak neve mellett. Barlai Tamás együttese feljött a nyugati tabella 4. helyére.”

 

Barlai Tamás:

„Mindenki hozzá tudta tenni a magáét a csapat teljesítményéhez. Szinte az egész mérkőzésen jó ritmusban játszottunk és keményen védekeztünk, ez vezetett az idegenbeli győzelemhez.”