„Csak a Baját oda-vissza”

Férfi NB I. B Nyugati csoport – Alapszakasz – 17. forduló

Tegnap hazai pályán fogadta a SMAFC-NYME a Baját.

SMAFC-NYME – Bajai Bácska FKE 73:71

(18:21, 14:8, 18:21, 23:21)
2015.02.27. péntek, 19:00 – Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok (100 néző)
Vezette: Horváth A., Esztergályos R., Németh A.
Ellenőr: Nagy J.
Részletek >>>

SMAFC: Csaplár-Nagy 7, Balogh 8, Karácsonyi 14/3, Nagy 11/6, Török 7. Csere: Berneczei 12/6, Szabó 5, Vesztergom 4, Jávor 5/3.
Edző: Barlai Tamás
Baja: Katyanszki 25/6, Ágfalvi 12/3, Nagy 10/3, Braun 2, Mándity 10. Csere: Franczva 6, Pálkerti 2, Szabó, Koller 4/3, Csátaljay.
Edző: Hosszú István, Pump Gábor

Karácsonyi Gergely:

„Az őszi, Baja-SMAFC összecsapás talán a forduló meglepetését hozta, hiszen az egyetemiek 80:73 arányban tudtak diadalmaskodni idegenben. A soproni »visszavágón« kötelező volt Baloghék számára a győzelem, ugyanis nagyon sűrű a középmezőny és egy esetleges vereséggel hamar az alsóházi rájátszást jelentő helyre kerülhet bármelyik együttes. A SMAFC-NYME-nél Szlávik és Herczeg hiányoztak a csapatból.
Nehezen lendültek játékba a csapatok, érezhető volt a feszültség mindkét oldalon. Balogh és Karácsonyi kosaraira Katyanszki és Mándity révén válaszolt a Bajai Bácska (4:4). Egy 6:0-ás sorozattal meglépett a vendég gárda, amely ügyes befutások és blokkból való kifutások után szerezte pontjait. Nem hagyta magát a SMAFC-NYME, Nagy és Balogh találataival kapaszkodott ellenfelére az egyetemi csapat, Karácsonyi triplájával pedig már a vezetést is visszavette (13:12). A Mándity-Katyanszki kettősre nem igazán találta az ellenszert a soproni csapat, a bajaiak ráadásul a büntetővonalról sem tudtak hibázni. Ugyanakkor Csaplár-Nagy gólpasszai után Török szerzett fontos kosarakat, de az előny maradt a vendégeknél (18:21).
Vesztergom és Csaplár-Nagy palánk alatti játékának köszönhetően tartotta a lépést ellenfelével a SMAFC-NYME a rendkívül sok hibával tarkított második negyed elején. 23:23-nál beragadtak a csapatok, sorra követték egymást a pontatlan befejezések. Lassan, de biztosan azért be-be találtak a felek, a soproniaknál erről Vesztergom és Balogh gondoskodott, míg a Bajai Bácska részéről Pálkerti játszott hasznosan (29:29). A félidőre sikerült három pontos előnyre szert tennie a SMAFC-NYME-nek, köszönhetően Berneczei pontjainak. A 32:29-es félidei eredmény is bizonyítja a sok hibát, illetve sok volt a taktikai szabálytalanság is.
Karácsonyi és Török zsinórban szerzett hat pontja közel tíz pontos hazai vezetést jelentett, egyúttal pedig bajai időkérést is eredményezetett. Sikerült is tartania megszerzett előnyét a SMAFC-NYME-nek. Szabó mellett Török ismét betalált, Csaplár-Nagy pedig már 4 gólpassznál járt. Mándity palánk alatti találata és Katyanszki büntetői kellettek ahhoz, hogy ne legyen nagyobb a differencia a felek között (44:34). A harmadik negyed utolsó perceire azonban »elfogytak« a soproniak, a Bajai Bácska kihasználva üres dobóhelyzeteit és a hazaiak figyelmetlenségeit Nagy és Koller közeli és távoli találataival egalizált az utolsó tíz perc előtt (50:50).
Hol az egyik, hol a másik csapat vezetett a záró etap első perceiben, egyik fél sem tudott ellépni a másiktól. Nagy két triplája nagyon fontos lökést jelentett a SMAFC-NYME-nek, Franczva azonban mindkétszer válaszolt, igaz, »csak« egy-egy duplával (56:54). Berneczei duplája és a lendületben lévő Nagy újabb időkérésre késztette a vendégeket (63:57). Újabb hullámvölgy következett hazai szempontból, a Mándity-Katyanszki kettősnek köszönhetően visszajött a meccsbe a Baja (63:61). Jávor két büntetője majd hárompontos kosara jelentett lélegzetvételnyi előnyt a SMAFC-NYME számára, majd Csaplár-Nagy is betalált a palánk alatt. A 70-62-es vezetés másfél perccel a vége előtt így sem volt elég Barlai Tamás együttesének. Ágfalvi triplája után megzavarodtak a soproniak, egy hazai eladott labda után Nagy szerzett újabb triplát, 70:68. Balogh két pontos kosarára Katynaszki felelt, az izgalmak kedvéért egy távolival. A végén a büntetőké volt a főszerep, amiben a SMAFC-NYME távolról sem jeleskedett ezen az estén, de a vendégek eladták a labdát az utolsó támadásnál, így végül ha nehezen is, de behúzta a kötelezőt a SMAFC-NYME, és oda-vissza verte a Bajai Bácska FKE-t az alapszakaszban.”

Barlai Tamás:

„Egy küzdelmes és helyenként színvonalas találkozón sikerült győzelmet aratnunk. Ez főleg a feljavuló védekezésünknek és támadásban az utolsó negyedbeli csapatjátéknak volt köszönhető.”

Tovább a galériához >>>