Mester Kupa

A díjról

1995-ben Krasznai Ferenc – a „Mester”, a legendás edző és testnevelő tanár – emlékére családtagjai, Bácskainé Krasznai Mária és Bácskai Kornél, megalapították a Mester Kupát, amit minden évben a SMAFC Férfi Kosárlabda Szakosztálya legjobb játékosa vehet át. A 2015/2016-os évad elején az alapítók – lezárván az alapítás óta eltelt, 20 évet felölelő időszakot – lemondtak döntéshozói jogukról, de az egyesület vezetősége tovább folytatta a megemlékezésnek és díjazásnak ezt a formáját.

Díjazottak

2017 Berneczei László 2016 Nagy Gergő Mester_Kupa
2015 Karácsonyi Gergely 2014 Csaplár-Nagy Arnold
2013 Balogh Gergely 2012 Balogh Gergely
2011 Bausz Kornél 2010 Csaplár-Nagy Arnold
2009 Pojbics Szabolcs 2008 Csaplár-Nagy Arnold
2007 Gombás Gábor 2006 Gombás Gábor
2005 Karácsonyi Zsolt 2004 Balogh Gergely
2003 Vavra Péter 2002 Mogyorósy Szilárd
2001 Pojbics Szabolcs 2000 Pojbics Szabolcs
1999 Molnár Csaba 1998 Mogyorósy Szilárd
1997 Preiner Gábor 1996 Bakk Attila

Krasznai Ferencről

Krasznai Ferenc 1923. június 8-án született Bátaszéken. Alapfokú iskoláit Bátaszéken végezte, majd 1941-ben a Bajai Magyar Királyi Állami Türr István Felső Kereskedelmi Iskolában érettségizett. 1950-ben szerzett testnevelő tanári diplomát a Testnevelési Főiskolán Budapesten. Ezt követően Sopronba került, ahol 35 éven át dolgozott a város sportjáért, a testnevelés fejlesztéséért. Több iskolában tanított, a Soproni Széchenyi Gimnázium testnevelő tanáraként ment nyugdíjba 1983-ban.

Edzői pályafutása
1952-ben kezdte meg edzői munkáját a Soproni MAFC kosárlabda-csapatában. 1962-re olyan fiatal csapat jött össze, amely az elkövetkező 10 évben Krasznai Ferenc vezetésével sikert sikerre halmozott.
A SMAFC Kosárlabda Szakosztálya – így az egyetem – történetét számos eredménnyel gazdagította. Az 1948-49-es bajnoki évet követően – amikor az azóta már legendássá váló csapat veretlenül nyerte az NB II-t – még három évig az első osztályban szerepelt az együttes. Rövid hullámvölgy után, a nyugati csoport bajnokaként 1964-ben újra kiharcolták a feljutást. Az ezt követő időszakban az élcsoport tagjai közé tartozott SMAFC és az országos egyetemi és főiskolai bajnokságot nyert Krasznai Ferenc csapata. Több alkalommal az MNK legjobb négy csapat közé jutottak 1967-ben és 1968-ban bronzéremmel végezve.
1969 nyarán aztán, Budapesten a Honvéd és a MAFC legyőzésével a vidéki csapatok között elsőként nyerték el a Magyar Népköztársasági Kupát és sikerrel szerepeltek a KEK-ben is. 1969-ben Magyar Népköztársasági Kupát nyert csapat tagjai: Tóth Kálmán, Trokán Pál, Záray Károly, Balsay István, Bakonyi Gábor, Krasznai Ferenc, Varga Sándor, Kovács Imre, Takáts Péter, Koloszár József, Pirkhoffer János Bakk László, Balogh Sándor, Orbay László, Tvordy György, Kisteleki Péter, Káldy József.
Ami rendkívülivé tette a győzelmet, hogy a SMAFC csapatában csak egyetemisták kaptak helyet, légióst vagy hivatásos profi játékost nem játszattak. Irányításával együttese a vidék legjobbja lett. Két akkori játékos, Orbay László és Tvordy György, a magyar válogatottban is szerepelt. Az 1970-es években változó sikereket értek el az egyetemi kosarasok.

Nem csak kosárlabda
Krasznai Ferenc nem csak a kosárlabdában jeleskedett. Jégkorong-edzőként a Soproni VSE csapatát a vidéki bajnokság megnyeréséhez segítette! Ezen felül még az atlétika is közel állt hozzá. A pozsonyi téli stadion leszerelt műjégpályáját a „gödör játszótér” helyére hozatta volna – de a város vezetése ezt a szándékot nem támogatta. Tanárként „legértékesebb éveit” a Széchenyi István Gimnáziumban töltötte, ahol újból felvirágoztatta a sportéletet.

Díjai
Megválasztották Soproni SE szakosztálya, majd a Városi Szövetség elnökévé. 1981-ben a Sportérdemérem arany fokozatával tüntették ki. Felkérésre 1983-ban, majd betegségéből felépülve 1985-ben újra átvette a Soproni SE kosárlabdázóinak szakmai irányítását.

Emlékezete
„Sopron sportéletének harmincöt éven át fáradhatatlan szervezője-vezetője Krasznai Ferenc – közismert nevén a »Mester« (bár ezt a címet ő nem szerette) – a Széchenyi István Gimnázium vezető testnevelő tanáraként ment nyugdíjba 1983-ban.” – írták róla volt tanítványai.
A szigorúan következetes, de emberséges, jó humorú osztályfőnökük emlékére első tanítványai 2010-ben emléktáblát helyeztek el az iskola falán. Az 1964-ben végzett második osztálya már korábban határozott arról, hogy az 50. érettségi találkozón portréját is elhelyezik a tábla mellé. (A nagyméretű bronz plakettet Kutas László készítette.)

1985. július 13-án hunyt el Sopronban a szakmájában sikeres kosárlabda- és jégkorong-edző, sportvezető, és nem utolsó sorban generációk kedvelt testnevelő tanára. A híres edző emlékét ma egy róla elnevezett egyetemi csarnok is őrzi.

forrás: wikipedia.hu, sopron.hu/Szalay Csaba, Soproni Téma, szivk.hu ferfikosar.smafc.hu, bataszek.net