Drámai végjáték után győzelem Sopronban

Férfi NB I. B Nyugati csoport – Alapszakasz – 2. forduló

A férfi kosárlabda NB I. B 2. fordulójában a SMAFC-NYME a Veszprémi Egyetem együttesét fogadta a Krasznai Ferenc Sportcsarnokban.

SMAFC-NYME – Veszprémi Egyetem 68:67

(20:21, 12:19, 22:14, 14:13)
2012.10.12. péntek, 19:00 – Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok (250 néző)
Vezette: Dr. Magyari T., Török Z., Esztergályos R.
Ellenőr: Major Gy.
Részletek >>>

SMAFC: Szlávik 4, Csaplár-Nagy 16, Balogh 5, Karácsonyi 16/3, Herczeg 3/3. Csere: Rostás 14, Vesztergom 3, Berneczei 7/3, Török, Szekeres, Nagy.
Edző: Vetési Imre, Barlai Tamás
Veszprém: Kováts 12/3, Nagy 11/6, Szabó 11, Oltárczy 12, Horváth 12/6. Csere: Czakó 7, Fehér 2, Antal.
Edző: Kovács Nándor.

Kovács Gergely:

„A soproniaknál Vetési Imre és Barlai Tamás 11 játékost nevezett a mérkőzésre – Ugaros, Jávor, Horváth, Éló és Czeller is kimaradtak a keretből. Szlávik azonban visszatért térdműtétje után. Szekeres játéka volt még kérdéses, hiszen a Honvéd ellen kiállított játékosra az elsődleges hírek szerint eltiltás várt volna, de az MKOSZ felfüggesztette az ítéletet. A Veszprém teljes kerettel érkezett meg Sopronba, amely valamelyest gyengült az előző idényhez képest, de így is jelentős játékerőt képviselt Kovács Nándor csapata.

Morgen_FerdinandA találkozó egy perces gyásszünettel kezdődött.
Csütörtök hajnalban elhunyt a fiatal Morgen Ferdinánd, az Atomerőmű SE mindössze 21 éves válogatott tehetsége. A »Ferdi« becenevű kosarason szeptember végén szívproblémák miatt kellett műtétet végrahajtani.
A kosaras múlt héten szerdán váratlanul rosszul lett, ezért ismét kórházba került.
Csütörtök hajnalban hirtelen összeesett, megállt a szíve, az orvosok pedig már nem tudták újraéleszteni.

Nyugodj békében Ferdi!

 

 

A találkozó nagy iramban kezdődött, a Veszprém pedig Szabó kosarai révén 4:9 arányban elhúzott a SMAFC-NYME-től. Karácsonyi gólpasszai után Csaplár-Nagy és Berneczei kosaraival feljött a soproni együttes. Inentől kezdve fej-fej mellett haladtak a csapatok. Sok hiba csúszott a játékba, főleg a dobások voltak pontatlanok. Az első negyed végén minimális előnnyel ugyan, de a vendégek vezetek (20:21).
A második etapban Vetési Imre és Kovács Nándor is rotálta csapatát. Volt is rá okuk, hiszen az alapemberek neve mellett sorra gyűltek a szabálytalanságok. Ebből a helyzetből jobban jött ki a Veszprém, amely lépésről lépésre építette fel előnyét. A soproni fiatalok küzdeni tudásával nem volt gond, de a támadások befejezésénél rendre gondok adódtak, és a büntetők terén sem volt fényes a helyzet. Az első félidőt megnyugtató előnnyel várhatta a Veszprémi Egyetem SC.
A félidőben alapos fejmosást tarthatott Vetési Imre, a hazaiak szakvezetője. A harmadik negyedben agresszívabb védekezésre váltott a SMAFC-NYME, amely már a támadásokat is pontosan fejezte be a szépszámú hazai közönség nagy örömére. A nyolc pontos hátrányból pár perc alatt egy pontos előnyre tettek szert Baloghék. Karácsonyi és Csaplár-Nagy mellett Rostás gyűjtötte még szorgosan a pontokat, de a többi soproni fiatal is nagyon sokat tett hozzá a játékhoz. A negyed második felére magára talált a Veszprém is, amely Oltárczy, Nagy és Kováts kosaraival tartotta magát versenyben. A záró szakasz előtt 54:54-re állt a találkozó.
Az utolsó etapban fej-fej mellett haladtak a csapatok. Egyre több hiba és sok szabálytalanság jellemezte a játékot. Egyik fél sem tudta kihasználni a másik hibáit. Percek is elteltek úgy, hogy még csak kosár sem esett. Oltárczy 5 perccel a vége előtt kipontozódott, hazai oldalon Török és Vesztergom volt veszélyben ezen a téren. A mérkőzés vége felé a Veszprém minden erejét összeszedve magasabb sebességi fokozatba kapcsolt. Másfél perccel a vége előtt ellépett pár ponttal Kovács Nándor együttese. A rutinos Csaplár-Nagy igen fontos büntetőket értékestett hazai részről, majd Karácsonyi is betalált egy ügyes betörés után.Valamivel több, mint 5 másodperc volt hátra és a Veszprém hozhatta a labdát. A korábban két triplát is bevágó Nagy Róbert kezében volt a labda, aki kiszorított helyzetből próbálkozott egy középtávolival. Dobása azonban pontatlannak bizonyult, így aztán izgalmas végátékban, minimális előnnyel nyert a SMAFC-NYME egy közepes színvonalú találkozón. Vetési Imre és Barlai Tamás csapata hazai pályán győzelemel mutatkozott be.”

Vetési Imre:

„Felejthető első félidőt produkáltunk ismét, alapvető védekezési hibáink voltak. 40 pontot kaptunk húsz perc alatt. Ez volt az egyik. A másik döntő hiba, hogy az első félidőben 15 eladott labdánk volt, ami meg is látszott az eredményen. A harmadik negyedben a fiatalokkal felálló ötösünk nagyon nagyot dolgozott, hiszen a hátrányt ledolgoztuk és partiban tudtunk maradni. A végjátékban pedig ennél a balhés helyzetnél észnél voltak a fiúk. Gratulálok a srácoknak a győzelemhez!”

Tovább a galériához >>>