Egy győzelem, egy vereség

Hosszabbításos győzelem a nyitányon (Botár László írása)
 
Rendkívül izgalmas mérkőzésen fordította meg a mérkőzést Meszlényi Róbert csapata.
 
Szeptember közepén megkezdődött az NBI/B csoportos pontvadászat a keleti és a nyugati csoportban, a korábbi évekhez képest jóval korábban. Rövid volt tehát a felkészülés a csapatok számára. Egy-egy kulcsjátékos hiányzott mind a két oldalon, Vesztergom a soproniak, Tömösváry pedig a bonyhádiak részéről. Többé-kevésbé fiatal játékosokkal állt fel mind a két együttes. 
 
20 másodperc elelteltével 4-0-ra vezetett a SMAFC-NYME Werner és Rátvay kosaraival.  Majd Baki  és Meixner vezetésével egy 11-2-es rohamot bemutatva ellépett a Bonyhád. A negyed második fele a soproniakhoz visszatérő Kovácsé (21 pont, 13 lepattanó) volt, az ő eredményessége révén visszavette a vezetést a SMAFC-NYME. 
Lendületben is maradtak a hazaiak, akik 6 ponttal elléptek, ám a szakasz közepén az agresszív védekezésével több labdát is szerző Bonyhád egy 8-0-lal fordított. A félidő hajrája egyértelműen a soproniaké volt, akik egy 15-2-es részhajrával 10 pont fölötti vezetést szereztek, szünetben 8 ponttal vezetett Meszlényi Róbert csapata. 
 
Térfélcsere után a bonyhádi gárda agresszív letámadásával gyakran hajszolta bele eladott labdákba a SMAFC-NYME játékosait. Egyértelműen a vendégeké volt ez a negyed, felállt védelem ellen is könnyűszerrel szerezték betörésekből a kosarakat a bonyhádiak. A záró szakasz közepén 9 ponttal vezetett a Bonyhád. A  fiatal, addig pont nélkül álló Papp Barna (11 pont, 4 gólpassz) lépett elő, s remek megmozdulásaival, valamint Kovács utolsó másodperces duplájával a hazai együttes hosszabbításra mentette a meccset. 
 
A túlórát a Bonyhád kezdte jobban, ráadásul Kovács kipontozódott.  Rátvay hozta vissza a soproni reményeket, majd ő is kipontozódott, miközben Baki 4 büntetőből hármat kihagyott. A végjátékban újra jött egy Papp-parádé, valamint Berneczei is megvillant, így a hazaiak a sírból visszahozva a meccset nyertek. 
 
A két együttes együtt 5/45-ös (1/22 illetve 4/23) triplamutatót produkált. A SMAFC 23, a Bonyhád 19 labdát adott el. Ami fontos része volt a diadalnak az a lepattanó harc 52-40-es megnyerése - illetve a Bonyhád igen gyenge, 50% alatti (17/35) büntetőzése. 
 
NBI/B csoportos férfi kosárlabda mérkőzés – 1. forduló. Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok 50 néző. Vezette: Horváth A., Szalai Zs., Benedek Z., MKOSZ ellenőr: Major Gy.
 
SMAFC-NYME - Metal Work Bonyhádi KSE 78-73 (19-17, 19-13, 13-26, 14-9, 13-8)
 
SMAFC: Nagy 5, Werner 8, Rátvay 9, BERNECZEI 11/3, KOVÁCS B. 21. Cs.: Forrai 4, Karácsonyi G., Füzi 9, PAPP B. 11. Edző: Meszlényi Róbert.
 
Bonyhád: Gébert Z. 3, Baki 24/6, Braun 12, Ugrinic 11, Meixner 14/6. Csere: Gébert A. 7, Dávid, Fetzer 2. Edző: Rutkai Péter 
 
Meszlényi Róbert: Jól küzdöttük az egész mérkőzésen, a végjátékban a szerencse is mellénk állt. A hosszabbítást pedig jobban bírtuk, azt gondolom, hogy megérdemelten nyertünk.
 
 
Hiányzott a koncentráció
 
Az NBI/B 2. fordulójában a SMAFC-NYME a PVSK-Kronosz Kiadó együtteséhez látogatott.
 
A soproniak keretéből Vesztergom hiányzott, a hazaiak teljes kerettel álltak fel. A pécsiek egyébként az 1. fordulóban nem léptek pályára, a Pápa elleni mérkőzésüket elhalasztották.
 
Sokkal jobban kezdett a pécsi együttes, amely lendületes és gyors játékával könnyű kosarakat szerzett.  Hamar kialakult a 7-8 pontos különbség, sőt! Az első negyed 2. felében 22-9-nél időt volt kénytelen kérni Meszlényi Róbert. Ez jót tett a vendégeknek, akik Kovács és Berneczei révén tartották hátrányukat.
A folytatásban nem változott a játék képe, a Pécs tartotta 7-8 pontos előnyét. A hazaiak ha kellett gyorsindításokból, ha kellett jó távoli dobásokból szerezték pontjaikat. Antóni betöréseivel nem tudtak mit kezdeni a soproniak, aki jól bontotta meg a védelmet, a kiosztásokból pedig rendre eredményesek voltak a baranyaiak. A félidőben 49-42-t mutatott az eredményjelző. 
 
A második félidőt valamelyest a hazaiak kezdték jobban, sikerült ismét 10 pont fölé kerülnie a házigazdának. A SMAFC-NYME viszont hamar eszmélt és összekapta magát védekezésben és támadásban is, Rátvay vezetésével 5 pontra faragta hátrányát Meszlényi Róbert csapata. Ennél többre viszont nem futotta a vendégektől, a hazaiak betörései továbbra is sok gondot okoztak a soproniaknak, akik a büntetőkkel is hadilábon álltak (11/21). 
 
A záró negyedben összességében nem változott a játék képe, a SMAFC-NYME ugyan többször is visszakapaszkodott ellenfelére, de átütő erő nem volt a vendégek játékában. A gyenge büntetődobáson mindenesetre mindenképp javítania kellene a SMAFC-NYME-nek, a játék többi elemében – és főleg a védekezésen – pedig még mindig lesz mit javítani.
 
Folytatás 2016. szeptember 29-én 18:00-kor az Alba-Fehérvár utánpótlás csapata ellen a Krasznai Ferenc Sportcsarnokban. 
 
NBI/B csoportos férfi kosárlabda mérkőzés – 2. forduló. Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok 50 néző. Vezette: Varga Z., Reisz P., Vadász Cs., MKOSZ ellenőr: Farkas Z.
 
PVSK-Kronosz Kiadó – SMAFC-NYME 91-80 (24-15, 25-27, 19-20, 23-18)
 
SMAFC: Berneczei 17/3, Rátvay 16/3, Werner 6/3, Kovács 14, Nagy. Csere: Forrai 9/9, Polgárdy 3/3, Németh, Karácsonyi 8, Füzi 5/3, Papp 2. Edző: Meszlényi Róbert
 
Pécs: Kővágó-Laksa 7, Berkics 13/3, ANtóni 25/9, Krnjajski 15, Demeter 7. Csere: Dragasevic 6, Popgyákunik 14/6, Riskó, Sértő 4, Bíró. Edző: Juhász Olivér
 
Meszlényi Róbert: Az első 10 percben sok könnyű kosarat kaptunk. A mérkőzés többi részét kontrolláltuk. Sajnos nem fogtunk ki jó dobóformát, ami pedig külön fájt az a sok kihagyott büntető. Így alakulhatott ki a Pécs bő 10 pontos győzelme.
 
Hírek: