Hősies helytállás a pályán és azon kívül

Férfi NB I. B csoport – Keresztbejátszás a 9-16. helyért – 1. forduló

Múlt héten megkezdődött az alsóházi rájátszás a SMAFC-NYME számára, amely idegenben lépett először pályára.

EnterHód Vásárhelyi KS – SMAFC-NYME 73:70

(18:16, 23:15, 14:24, 18:15)
2013.03.14. csütörtök, 18:30 – Hódmezővásárhely, Hódtói Sportcsarnok (200 néző)
Vezette: Vétek F., Kovács N., Reisz P.
Ellenőr Mustos T. J.
Részletek >>>

SMAFC: Szlávik 12/6, Csaplár-Nagy 21, Rostás 16, Török 4, Berneczei 4/3. Csere: Nagy 4, Vesztergom 1, Czeller 6, Jávor 2.
Edző: Vetési Imre
Vásárhely: Vas 14/3, Czibere 14/3, Mócsai 4, Vejinovic 6, Marinkovic 19/3. Csere: Kukla 7, Dani 3/3, Szilágyi 2, Utasi 2, Czuprák 2.
Edző: Dr. Elek András

Karácsonyi Gergely:

„A SMAFC-NYME a 9. helyen fejezte be az alapszakaszt az NBI/B-s férfi kosárlabda bajnokságban, majd két hét kihagyás után már a rájátszásban folytatta szereplését Vetési Imre és Barlai Tamás együttese. A soproniak először Hódmezővásárhelyen léptek pályára, az eredetileg kiírt időpont 2013. március 15-én lett volna, de a nemzeti ünnep miatt egy nappal korábban rendezték a mérkőzést. Az időjárási körülmények – és emberi hozzáállások – miatt csapatunk hosszú idő óta nem tapasztalt kellemetlenségeken ment keresztül, de előbb foglalkozzunk magával a találkozóval.
A SMAFC-NYME tartalékos felállásban tudott elutazni Csongrád megyébe, de nem feltartott kézzel léptek pályára az egyetemiek. A pályát – mint idő közben kiderült – a mérkőzés alatt folyamatosan törölni kellett a beázások miatt. Szlávik és Török kosaraival két perc elteltével 5:0-ra vezettek a vendégek. Hamar eszméltek a vásárhelyiek, akiknél Vas vette vállára saját csapatát (9:7). Hazai időkérés után némiképp rendezte sorait a hazai gárda, amelyben Vas továbbra is tarthatatlannak bizonyult. Szlávik és Csaplár-Nagy pontjainak köszönhetően azonban nem szakadt le ellenfelétől a SMAFC-NYME (18:16).
A folytatásban sajnos hamar előjöttek a fáradtság jelei a soproniaknál. Az eladott labdák megbosszulták magukat, a Vásárhely könnyű kosarakat szerzett és folyamatosan növelte előnyét (35:25). Valamelyest magára talált Vetési Imre alakulata, de ez csak arra volt elég, hogy tartsa 10 pontos hátrányát a SMAFC-NYME. A játékot már ekkor is sok hiba tarkította mind a két oldalon, a támadóidőt jelző táblák hibái pedig kellemetlen percekkel szolgáltak a felek számára.
A második félidőben megváltozott a játék képe. A vásárhelyiek egyre többet hibáztak mind védekezésben, mind pedig támadásban, amit a lelkesen játszó soproniak ki is használtak. Szlávikék folyamatosan dolgozták le hátrányukat első sorban Csaplár-Nagy, valamint a korábban vásárhelyi színekben szereplő Rostás szép kosarainak köszönhetően. A negyed végén nagyon kellettek a csereként beálló Czeller lepattanók után szerzett pontjai is. A záró etapot már 55:55-ös állásról várhatták a csapatok.
A záró szakasz elején ismét Czeller villant, de az ügyesen kosárlabdázó Marinkovic center kosaraival ismét ellépett a Vásárhely (64:59). Berneczei távoli kosara a legjobbkor jött, ahogy Szlávik büntetői is, ismét egyenlő volt az állás. A rutinos Czibere pillanatai következtek, aki mind a két büntetőjét értékesítette. Jávor és Vesztergom pontjaival azonban már ismét a SMAFC-NYME-nél volt az előny (66:67). Sőt! Rostás duplájával már 3 ponttal ment a soproni gárda. Czibere és Vejonivic kosaraival azonban fordított a Vásárhely, a rutinos Utasi duplájával pedig bebiztosította győzelmét a Vásárhely. A SMAFC-NYME tulajdonképpen végig meccsben volt a hazaiakkal, a végén egy kicsivel több szerencsével és pontosabb kosárlabdával még a győzelem is összejöhetett volna a soproniaknak. A végeredménytől függetlenül nagyon nagy elismerés illeti meg a soproni játékosokat, hasonló produkciót remélünk a hátralévő találkozókra is.”

 

Vetési Imre:

„Messzemenőkig gratulálok a csapat azon tagjainak, akik ebben a hősies küzdelemben és ilyen viszontagságos időjárásban méltó ellenfelei voltak a hazai csapatnak. Padlóról álltunk fel, hiszen 12 pont mínuszról jöttünk vissza a mérkőzésbe, nyerhető végjátékban buktunk el. Apró nüanszok döntöttek, amikből nem mi kerültünk ki győztesen. A labda a végjátékban nem hozzánk került, hanem az ellenfélhez. De messzemenőkig büszke vagyok a srácokra, erre a kilenc emberre, mert kitették szívüket-lelküket a pályára és igen példamutatóan küzdöttek.”

SMAFC-NYME Férfi Kosárlabda Szakosztály:

„Szeretnénk említetést tenni a mérkőzés előtti és utáni eseményekről is, talán a jövőre nézve tanulságos lehet mindenki számára, legyen szó bárkiről. A találkozót megelőző napokban a híradásokból mindenki értesült arról, hogy rossz időjárás várható Magyarországon. A hidegfont, amely Nyugat-Európában is komoly fennakadásokat okozott a közlekedésben csütörtök hajnalban érte el hazánkat. A SMAFC-NYME délelőtt 10:00-kor indult el Sopronból, ekkor már erős szél és havazás volt tapasztalható. A Sopron-Győr közötti útszakaszt a körülményekhez képest relatíve gyorsan »teljesítették« az egyetemiek. Ami viszont az M1-es autópályán volt tapasztalható, az már a déli órákban is aggodalomra adott okot. Győr-Moson-Sopron megyében a Budapest felé vezető oldalon 4-5 km-es szakaszokon balesetek, elakadt járművek és kamionok akadályozták a forgalmat. Ez annyit jelentett, hogy ha éppen nem állt a SMAFC-NYME busza az autópályán, akkor is maximum 40 km/óra sebességgel tudott haladni az útviszonyok miatt. Az ellenkező oldalon is hasonló volt a helyzet azzal a kivétellel, hogy már több kilométeres kocsisor is állt az autópályán. Ezek után a soproniak úgy döntöttek, hogy nem folytatják az utazást és Bábolnánál megálltak.
Telefonos egyeztetések kezdődtek a SMAFC-NYME és az EnterHód Vásárhelyi KS vezetősége, valamint a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége között. A SMAFC-NYME a mérkőzés elhalasztását kérte, amire válaszul a 2013. március 19. kedd volt a válasz. Az akkor egyébként is tartalékos soproniak ebben az időpontban jó esetben is 5 emberrel tudtak volna elutazni. Egyesületünk szeretett volna két idegenbeli mérkőzést lejátszani egy hétvégén, egyet Tiszaújvárosban, egyet pedig Hódmezővásárhelyen (pótolva ezzel az elmaradt találkozót). Erre azonban vásárhelyi részről semmilyen mód, lehetőség nem volt és az ésszerű kompromisszumra való törekvés legkisebb jelét sem tapasztaltuk. Miután korábban a SMAFC-NYME a Tiszaújváros esetében »beleegyezett« abba, hogy a Sopron és a Győr elleni idegenbeli találkozóit ugyanazon hétvégén lejátszhassa költségcsökkentés végett, talán jogosan várhatta volna azt, hogy ezt a sportszerű gesztust valamilyen formában visszakapja, legyen szó bármelyik keleti csapatról is. Miután nem sikerült megegyezni, a SMAFC-NYME-nek nem sok lehetősége maradt. Az időjárással kapcsolatos aggodalmakra olyan válaszok érkeztek, hogy az »ország másik felén még nem esik a hó«. Úgy tűnt, hogy a Győr környéki helyzettel kapcsolatban a kívülállók sokkal jobban tisztában voltak, mint a helyszínen tartózkodók…
Ekkor már tudta a SMAFC-NYME, hogy a lényeg csak az, hogy lejusson a mérkőzés helyszínére és ott pályára is lépjen. Az ezt követő dolgok, mint a biztonságos visszautazás, senkit sem érdekelt. Más alternatívát nem látva, a soproniak folytatták útjukat. Kezdetben akadozott a közlekedés, majd Budapesttől néhány kilométerre normalizálódtak az útviszonyok és sikerült is leérni Hódmezővásárhelyre. Azt azért szeretnénk megemlíteni, hogy az út közben tervezett ebédre a korábbi események miatt nem volt lehetősége a SMAFC-NYME játékosainak, és a bábolnai megálló kivételével nem is álltak meg pihenni az út során.
A mérkőzés utáni visszaúton az M1-es autópályáig jutottak el a soproniak, ahol is nem tudtak továbbhaladni. Az autópályát ugyanis lezárták a hatóságok. A csütörtök estét egy budapesti panzióban töltötte a SMAFC-NYME. Pénteken délelőtt továbbra is útzár volt érvényben, végül pedig a vasúti közlekedést próbálták meg az egyetemiek. A MÁV péntek este 16:00 és 17:00 között megindította a vasút forgalmat a Budapest-Sopron vonalon. A körülmények miatt azonban a vonat szombat hajnali 02:00-kor ért Sopronba. A mérkőzés után tehát 30 órával sikeresen haza is érkezett a SMAFC-NYME.
Még a találkozó hétvégéjén a SMAFC-NYME levélben fordult panaszaival az Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségéhez.
A következtetéseket, tapasztalatokat mindenki levonhatja a történtekből.”