Hosszabbításos bravúr Óbudán!

Férfi NB I. B csoport – Keresztbejátszás a 9-16. helyért – 8. forduló

Lassan a végéhez közeledik az NBI/B-s kosárlabda bajnokság alsóházi rájátszása, a SMAFC-NYME az Óbudai Kaszásokhoz látogatott pénteken.

Óbudai Kaszások – SMAFC-NYME 69:77

(16:16, 18:20, 14:13, 16:15, 5:13)
2013.05.03. péntek, 18:30 – Budapest, Óbudai Kaszások Sportcsarnok (75 néző)
Vezette: Hervay T., Gyuris P., Vida J.
Ellenőr: Görgényi M.
Részletek >>>

SMAFC: Csaplár-Nagy 9, Balogh 6, Rostás 16, Bausz 20, Török 10. Csere: Nagy 6/6, Vesztergom 10, Berneczei.
Edző: Vetési Imre
Kaszások: Mészáros 6/6, Nagy 11, Korona 13/6, Dohar 25/15, Mike 10. Csere: Gál 2, Pintér 2, Szabó.
Edző: Varga Mátyás, Farkas László

Karácsonyi Gergely:

„A 8. fordulóval folytatódtak az alsóházi küzdelmek a B csoportban, a SMAFC-NYME idegenben lépett pályára. Ezzel önmagában nem is lenne probléma, de a soproniak ezúttal is tartalékosan tudtak csak kiállni, ráadásul Szlávik is sérült az egyetemieknél. A csapat rutinosabb felét a Csaplár-Nagy–Balogh–Bausz–Vesztergom négyes tette ki, a fiatalokat pedig a Rostás–Török–Berneczei–Nagy négyes képviselte.
Az Óbudai Kaszásoknál az utóbbi két-három mérkőzésen nem sikerült a győzelem, a soproniak pedig a Vásárhely ellen diadalmaskodtak hazai környezetben. Ennek megfelelően a vendégek kezdtek jobban, Bausz ügyes megmozdulásai után 4 ponttal vezetett a SMAFC-NYME. Közel három percet kellett várni az első hazai kosárra, majd Dohar révén egalizáltak is a fővárosiak. Bausz büntetőivel újra a soproniaknál volt az előny, majd Balogh és Török dupláival már 6 pont volt közte. Elég volt két nagyobb figyelmetlenség védekezésben, Mészáros és Dohar két távoli kosarával egyenlített a Kaszások csapata. A sok hibával tarkított első negyed végén azonos pontszámmal álltak a felek.
Felemás játékot hozott a második negyed. Kezdetben hol az egyik, hol a másik együttes vezetett, majd megtorpant a SMAFC-NYME. Olyannyira, hogy közel 5 percig képtelenek voltak kosarat szerezni Baloghék. A lepattanók tekintetében hiába nőtt toronymagasn ellenfele fölé a SMAFC-NYME, ezt nem tudták kihasználni az egyetemiek. Nagy és Korona jóvoltából egy 10-0-ás rohamot mutatott be az Óbudai Kaszások gárdája, hiába kért időt még két pontos hazai előnynél Vetési Imre. Török törte meg a vendégek kosárcsendjét, olyannyira, hogy Csaplár-Nagy, Vesztergom, Rostás és Nagy is betaláltak gyors egymásután. A SMAFC-NYME 10-0-ás rohamjával visszavette a vezetést az egyetemi együttes. Az utolsó percekben a hazaiaknál csak Nagy és Mike szereztek egy-egy kosarat, így a félidőt két pontos előnnyel várhatta a SMAFC-NYME.
A folytatásban tartotta előnyét a soproni alakulat, a pályán lévő játékosok közül valaki mindig a legjobbkor szerzett fontos kosarat. Dohar és Mike révén fokozatosan faragta hátrányát az Óbuda, de a lélektani előny a SMAFC-NYME-nél maradt (48:49). Nagyon idegesen kezdték az utolsó etapot a csapatok, érződött, hogy minden egyes pontnak vagy éppen hibának nagyon nagy jelentősége lehet. Dohar trojkájával rögtön átvette a vezetést az Óbuda, Rostás és Balogh viszont megfordították az eredményt. Többnyire a SMAFC-NYME-nél volt az előny, amikor is Dohar vilantott két triplával, kihasználva a soproniak védekezésbeli hiányosságait. Sőt, büntetőkből is eredményes volt a fővárosiak ritunos centere. Hirtelen 6 pont lett a hazaiak előnye. Vesztergom büntetővel, Rostás pedig két gyors kosárral jelezte, hogy van még tartalék a soproniakban. Az utolsó perc nagy izgalmakat és sok idegességet hozott. Szerencsére a büntetőknél rendre megremegtek a hazai kezek, beválni látszott a SMAFC-NYME taktikája. Vesztergom duplájával még mindig egy pontos hátrányban volt a SMAFC-NYME. Újabb taktikai fault következett a soproniak részéről 2,5 másodperccel a vége előtt. Gál az elsőt kihagyta, majd ahelyett, hogy kihagyta volna a másodikat is, inkább értékesítette azt (uganis 2,5 másodperccel a vége előtt végigmenni a pályán és kosarat szerezni még a legjobbaknak is komoly kihívás lenne). 64:62-nél újabb soproni időkérés következett. Busz jól lépett ki a blokkból, majd az alapvonalnál nemes egyszerűséggel megverte fiatal ellenfelét és sima ziccert dobott. Jöhetett a hosszabbítás!
Bausz – ahogy az egész mérkőzésen is – remekül játszott, rögtön egy 4 ponttal nyitott a ráadásban, majd Csaplár-Nagy szerzett kosarat egy lepattanó után. Mike ugyan betalált a hazaiaknál, de a hosszabbítás egyértelműen a SMAFC-NYME-ről szólt amit az 5:13-as eredmény is mutat.
Egy fordulatos, izgalmaktól sem mentes mérkőzésen aratott fontos sikert a tartalékosan felálló SMAFC-NYME. Ezzel a bravúros győzelemmel gyakorlatilag megírőzte NBI/B-s tagságát a soproni együttes. Matematikailag ugyan még bármi megtörténhet, de minimális az esély arra, hogy az utolsó helyre kerüljön az egyetemi együttes.
Ami a számokat illeti, néhány érdekes adat: a lepattanó csatát 58-29 arányban nyerte meg a SMAFC-NYME (Török 13, Rostás 12, Csaplár-Nagy 9), büntetők terén 71-44% szintén a soproniak javára. Bausz 8/8-as büntetőzése is kiemelkedő, illetve Vesztergom 100%-os mezőnymutatója (4/4) is.”

 

Vetési Imre:

„Gratulálok a srácoknak, mentálisan nagyon erősek voltak. Nagyon nagyot küzdött minden játékos, aki pályára került. Jó volt SMAFC edzőnek lenni.”