Indul a 2016/2017-es szezon

A nyári szünet alatt történtek változások az egyetemiek háza táján. A Krasznai Ferenc Sportcsarnok parkettáját felújították a szünidőben, a beázási problémákat pedig már korábban megszüntették. A pálya csúszásának megszüntetése céljából egy légtechnikai rendszer beszerzése is folyamatban van, ennek kivitelezése várhatóan a jövő évben fog megtörténni.
Ami a játékosokat illeti: a távozók között szerepel Balogh Gergely, aki sok-sok év után hagyja el a SMAFC-NYME együttesét és a továbbiakban az NBII-ben szerepel majd. A fiatal Török Balázs ugyan nem hagyta el az egyetemi együttest, de az előző szezon rájátszásában elszenvedett részleges keresztszalag szakadás és az azt követő műtét után lábadozik, idén valószínűleg nem fog pályára lépni. A műtét egyébként jól sikerült, a fiatal center intenzív rehabilitációval töltötte a nyarat és az elkövetkezendő hónapok is erről fognak majd szólni számára.
Ami az érkezőket illeti: Balogh posztjára érkezett egy éves németországi kitérő után a bajai gyökerekkel rendelkező 20 éves Rátvay Tamás, Török helyén pedig egy régi-új játékos, Kovács Benedek szerepel majd a 2016/2017-es szezonban. Ezen kívül jelentősebb változás nem történt, tehát a csapat nagy része a tavalyival majdnem megegyezik: Vesztergom Zoltán, Karácsonyi Gergely, Kovács Benedek, Rátvay Tamás, Nagy Gergő, Berneczei László, Forrai Dániel, Hollós Dániel, Füzi Róbert, Werner Viktor, Polgárdy Ádám, Papp Barna, Németh Márk, Török Balázs, Tukovics Balázs, Horváth Csaba.

A felkészülést augusztus 1-én kezdték meg a soproniak, mert mint az kiderült, az NBI/B csoportos pontvadászat a szokásosnál korábban, a szeptember 17-i hétvégén veszi kezdetét. A SMAFC-NYME ellenfele az első fordulóban egyébként a Bonyhád lesz  a soproni Krasznai Ferenc Sportcsarnokban.
A játékosoknak napi két tréninget vezényelt Meszlényi Róbert, a hangsúly – ahogy az lenni szokott – az erőnléten volt. Augusztus második felében már a taktikai elemek is előtérbe kerültek.

Az első edzőmérkőzésre Győrben került sor szeptember 4-én vasárnap, a megyei rivális „otthonában”. A megyeszékhelyen új egyetemi csarnokot avattak az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC, a SMAFC-NYME, a Falco U20 és a Veszprémi Egyetem részvételével. Az első mérkőzést a két megyei rivális játszotta egymással délelőtt. Mind a két oldalon voltak hiányzók, a győrieknél Gombás és Nárai, míg a soproniaknál Nagy és Kovács hiányoztak.
Az első két percben érezhetőek voltak az álmosság jelei a csapatoknál, aztán a házigazda vette fel gyorsabban a ritmust és 13:2-re elhúzott a SMAFC-NYME-től. Berneczei pontjaival kezdte meg a felzárkózást a soproni együttes, amely a negyed végére látótávolságon belülre is került többek között Rátvay jó játékának köszönhetően. A folytatásban ismét gödörbe kerültek Vesztergomék, közel tíz ponttal ellépett a Győr, amely távolról is pontosan célzott. Berneczei és Rátvay vezérletével azonban a nagyszünetre ismét közel került ellenfeléhez a SMAFC-NYME (45:41).
A második félidő is valamelyest a győrieknek sikerült jobban, kisebb-nagyobb hibák mind a két oldalon előfordultak természetesen, amely normálisnak is mondható az első felkészülési mérkőzésen. Állandósult a felek közötti 5-6 pontos különbség. Nem úgy a záró negyedben, amikor is fokozatosan ledolgozta hátrányát a SMAFC-NYME. A soproniak védekezése is kezdett már az elfogadható kategóriába tartozni, aminek meg is lett az eredménye. Egy szoros végjátékot sikerült produkálni, amelynek a végén sajnos nem sikerült győzelmet aratni, de összességében bíztató jelek is felfedezhetőek voltak soproni részről. Elsőre nem volt ez annyira rossz.

A másik ágon a nyáron megerősödött Veszprémi Egyetem csapott össze a Falco KC utánpótlás együttesével és kisebb meglepetésre – szintén szoros végjátékban – a szombathelyi fiatalok diadalmaskodtak. Ezért a bronzmérkőzésen a SMAFC–Veszprém derbit láthatta a közönség.
Sajnos nem volt kérdéses a veszprémiek biztos győzelme, akik már a érkőzés elejétől kezdve uralták a találkozót. A soproniak fizikálisan elfáradtak, Mérész Csaba együttese rutinos játékosai révén könnyedén hozták a mérkőzést. Meszlényi Róbert együttese a 4. helyen végzett az Agrofeed Kupán, a soproniak számára a hiányzók ellenére is hasznos volt a felkészülés.

A következő hét közepén, szerdán újabb próbatétel várt a SMAFC-NYME-re. Az egyetemiek a nyáron a Kálmán Lászlóval megerősödött Pápai KC-t fogadták a Krasznai Ferenc Sportcsarnokban. A Veszprém megyeiek keretéből a rutinos Ács Páter mellett Henrik István és Kutasi Gergely is távoztak.
Jól kezdett a SMAFC-NYME, amely közel tíz pontos előnyt alakított ki. A soproniak egyébként már teljes kerettel tudtak kiállni a találkozóra, akik a negyedik, záró negyedig folyamatosan tartani tudták vezető pozíciójukat. Az utolsó negyedben azonban rákapcsolt a Pápa és fordítani is tudtak Kálmánék, de a végjátékot a hazaiak bírták jobban.

Még ezen a héten, a VII. Balogh József emléktorna keretein belül újfent pályára lépett a SMAFC-NYME. A pápai felkészülési tornán a hazaiak mellett a SMAFC-NYME, a Szombathelyi Egyetem és a Hévíz NBII-es együttesei szerepeltek.
Meszlényi Róbert együttese a Hévízzel csapott össze a döntőbe jutásért, és sajnos nagyon gyenge teljesítményt sikerült produkálni. A győzelmen kívül mást nem lehetett ünnepelni, a SMAFC-NYME játéka olykor még az NBII-es szintet sem ütötte meg, ami sok mindent elárul.
A döntőben a Pápa csapata várt a soproniakra, amelyet a házigazda többé-kevésbé magabiztosan be is húzott. Az egyetemieknek nem sok esélyük volt a győzelemre, de valamelyest legalább sikerült jobb játékot produkálni, mint a Hévíz ellen.

Több felkészülési mérkőzés már nem fért bele a programba, egy hét múlva már kezdődik is az NBI/B-s bajnokság.

Karácsonyi Gergely