Indul a bajnokság

2012. szeptember 28-án pénteken a Veszprémi Egyetem – MTK Törökbálint mérkőzéssel kezdetét veszi a 2012/2013-as NB I. B csoportos férfi kosárlabda bajnokság. A SMAFC-NYME szombaton idegenben kezd.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége csökkentette a B csoportos csapatok létszámát, keleten és nyugaton is 10-10 csapat versenyez egymással. A következőkben röviden áttekintjük, mit várhatunk az idei szezontól és hogy milyen változások történtek.

Tulajdonképpen három csapat esett ki a nyugati csoportból az előző évadhoz képest: a Sárvár az utóbbi években rendre az utolsó helyen zárt, a Kozármilseny és a Treff 07 SE pedig szintén a sereghajtók közé tartozott. A Nagykanizsa közben visszalépett a B csoporttól, helyét a fővárosi MKB Euroleasing-Vasas vette át nyugaton.

A korábbi szezonok előtt is mindig azt mondtuk, hogy “ez az év nagyon nehéz lesz a SMAFC-NYME számára”. Ez most hatványozottan igaz. Egyrészt azért, mert – bár kevesebb mérkőzés lesz – az alapszakaszban szinte minden mérkőzés ki-ki találkozó lesz. A korábbi években ha egy élcsapat például a sereghajtóval mérkőzőtt meg, akkor mindig volt egy könnyebb meccs a naptárban. Idén ez nem így lesz, minden találkozón 110%-ot kell majd nyújtani.

Másrészről ellenfeleink is erősödtek, vagy tovább erősítettek az előző szezonhoz képest. A megyei rivális Győrszol-SZESE Széchenyi Egyetemen az alapemberek maradtak, érkezett Halász Tamás (SMAFC) és Drevenka Dávid (Treff 07 SE). A felkészülési mérkőzések alapján közel azonos erősségű Győr-Moson-Sopron megye két NB I. B-s csapata.

A Budapesti Honvéd SE-nél mindig is fiatalok alkották a csapat nagy részét, most sem lesz ez másképp. Kevés helyen történt változás a játékosok terén, viszont a vezetőedzői posztot Zsoldos András vette át. A tapasztalt tréner többek között az élvonalbeli Atomerőmű SE és a Falco KC együttesét is vezette, a 2000/2001-es szezonban a MAFC csapatával feljutott az A csoportba.

Az MKB-Euroleasing Vasas esetében arról van szó, hogy a Kozármisleny együttese a tavalyi évhez képest “átköltözött” Budapestre és más néven indultak. A csapatot az A csoportos gárdáknál edződő fiatalokkal egészítették ki.

Az MTK Törökbálint háza táján is változások voltak, Szabó Balázs és Hajmásy Péter személyében kulcsemberek távoztak. Helyüket Radovics Richárd és Wehner Zoltán vették át, tehát nem gyengültek a fővárosiak sem, inkább center poszton váltak sebezhetőbbé.

A pécsi Peac-nál egyenlőre nem volt mozgás, ám ez nem feltétlenül jelent hátrányt. A tavalyi szezon újonc és egyben meglepetés csapata egy év B csoportos rutinnal a háta mögött valószínűleg idén is megnehezíti majd minden csapat dolgát, főleg hazai környezetben.

A TF-Budapesthez érkezett a Kanizsa KK-tól a rutinos Beák Gábor, valamint egy fiatal és tehetésges kosaras Mihalics Gábor. Újabb budapesti csapat erősödött.

A MAFC-nál jelentős változások történtek, a fővárosiak ugyanis nem titkolt céllal vágnak neki az idénynek, mégpedig az 1. hely megszerzésével az NBI/B-ben. Vezetőedzői poszton Sabáli Balázs viszi tovább a csapatot (korábban az Atomerőmű és Körmend edzője). Játékosok terén érkezett: Horváth Márton (Óbudai Kaszások), Lakosa Zsolt (Nagykőrös), Nagy Balázs (Nagykőrös), Lakits András (Kecskemét), Vavra András.

A Veszprémi Egyetem SC-nél távozott a ritunos Faragó Péter, valamint Fekete Csaba. Érkezett viszont egy régi-új játékos Szabó Balázs, tehát inkább a belső poszton erősödött az egyetemi gárda.

És végül a Bonyhád együttese, amely talán a nyugati csoport legerősebb csapata lesz idén. Faragó Péter (Veszprém) és Gémes Levente (Kozármisleny) érkezésével egy rutinos, tapasztalt játékosokból álló együttes jött össze Tolna megyében.

Így alakult tehát át az NBI/B mezőnye. Idén minden mérkőzés kulcsfontosságú lesz minden együttes számára, így a SMAFC-NYME számára is. Az kétségtelen, hogy az utóbbi évek legszínvonalasabb NBI/B-s szezonja fog elrajtolni a jövő hét végén.

A SMAFC-NYME 2012. szeptember 29-én szombaton 16:00-kor a Budapesti Honvéd otthonában kezdi meg szereplését.