Interjú az edzőinkkel: Farkas Dávid (Fiú MEFOB)

Elsőként arról kérdeznénk, hogyan értékeled a csapat idei szereplését a 2019/20-as „csonka szezonban”? 

„A bajnokság kezdete előtt titkon reménykedtem, hogy sikerül jó eredményeket elérni az idei szezonban, hiszen mind a keret minősége, mind az elvégzett munka bizakodásra adott okot. Sorsolásunknak köszönhetően sajnos az első két mérkőzésen nem volt esélyünk a győzelemre, bár mindkét alkalommal a félidőig ráncigáltuk az oroszlán bajszát. Majd novemberben következett három hazai mérkőzés, sorrendben a Veszprém, a PTE Petőfi, valamint a BME-MAFC ellen. Az első találkozón elképesztő dobóformát nyújtottunk, ilyet pályafutásom alatt talán még egyik csapatom sem produkált. 25/17 hárompontost süllyesztettünk el, valamint 31 gólpasszt könyvelhettünk el. A tavaly közvetlen riválisunknak számító Veszprém csapatát így több mint 30 ponttal sikerült legyőzni, mely abból a szempontból is megnyugtató volt, hogy a tavaszi visszavágóra nyugodtabban utazhattunk Veszprémbe. A PTE-Petőfi ellen mind támadásban mind védekezésben szinte hibátlan teljesítményt nyújtottunk, négy dupla-duplát is feljegyezhettünk, valamint tekintélyt parancsoló 104:36-os győzelmet szereztünk. Utolsó novemberi hazai mérkőzésünk a nálunk dimenziókkal jobb erőkből álló BME-MAFC ellen volt. Végig úgy tűnt, nem borul a papírforma, 16 pontos hátrányban is voltunk már, ám ekkor 19-re lapot húztam. Egy olyan fajta védekezést kezdtünk az utolsó negyedben alkalmazni, melyet MEFOB csapattal még sosem próbáltam ki. A húzás bejött, érhetetlen módon az ellenfél rutinos játékosai leblokkoltak és sikerült óriási erőket mozgósítva a magunk javára fordítani a találkozót (74:68). Erre a győzelemre sokan felkapták a fejüket és mi is sokáig emlegetni fogjuk. Decemberben újabb két “papírforma” vereség következett Budapesten a Közgáz ellen, valamint Szombathelyen is. Januárban sikerült rendezni a sorokat és az NKE elleni hazai és idegenbeli mérkőzést is magabiztosan hoztuk, ekkor azonban sajnos egy sérüléshullám kezdett minket sújtani és hetekig szerkezet nélkül játszottunk. Hármas és négyes poszton szereplő játékosok irányítottak, így mind Pécsett a PEAC, mind Veszprémben és hazai pályán a Móvár ellen is sima vereséget szenvedtünk. Sorsdöntő találkozónak tűnt végső alapszakasz helyezésünk miatt a pécsi PTE-Petőfi elleni találkozó, aminek a súlyát mindenki felfogta és lehengerlő győzelmet arattunk, szintén egy olyan védekezési szisztémával, mely MEFOB csapatokra egyáltalán nem jellemző. Utolsó mérkőzésünket Budapesten a BME-MAFC ellen játszottuk, ahol érződött az ellenfélen a bosszúvágy és bár a harmadik negyedben sikerült 4 pontra kapaszkodnunk, minden dühüket kiadva végül bedaráltak minket.
Összességében 6 győzelemmel és 8 vereséggel végeztünk, mely úgy gondolom óriási előrelépés volt a tavalyi szezonhoz képest.”

Második szezonodat zártad a MEFOB csapat vezetőedzőjeként, mennyivel volt más ez a szezon az előzőnél?

„Tavaly szinte teljesen a nulláról kellett felépíteni egy új csapatot, hiszen Tukovits Balázs, Szegedi Márton és Széplaki Zsolt kivételével a többi játékos még nem volt az Egyetem hallgatója a korábbi években. Sikerült sok játékost toborozni és szépen lassan beépíteni őket az általam elképzelt rendszerbe. Emellett a szabály 2 középiskolás szerepeltetését is engedte, akik bár hasznos tagjaik voltak a csapatnak, sokszor az ijedtség a rutin hiánya érződött rajtuk. 
Az első évben a rutin és tapasztalatszerzés volt a fő célunk, többször a pofozógép szerepe jutott nekünk, de bíztam benne, hogy beérik az elvégzett munka. Az idei szezonban sikerült a középiskolás pozíciókra is rutinosabb játékosokat »igazolni«, valamint a tavalyi kerethez további friss egyetemisták is csatlakoztak, akik a korábbiakban már kosárlabdáztak klubszinten. Úgy gondolom idén sikerült finomítani azokat a hibákat, melyeket újoncként még elkövettünk, valamint a taktikai repertoárt is sikerült szélesíteni mind támadás mind védekezés szempontjából. Véleményem szerint ebben a csapatban még sok fantázia van, remélem ezt sikerülhet még kihozni belőlük.”

Kik voltak idén a MEFOB csapatban kiemelkedő teljesítményt nyújtó játékosok?

„U20-as csapatomhoz hasonlóan itt sem emelnék ki senkit, hiszen mind a pályán és azon kívül is úgy gondolom szinte egy kis család lettünk az idei szezonban, ez egy korábbi U18-as csapatomról mondható talán még el.
Tukovits Balázs csapatkapitányhoz méltóan teljesített mind a pályán és azon kívül is, igazi vezére volt a társaságnak. Óriási szerepe van abban, hogy ide jutott ez a csapat, tanácsaival és észrevételeivel igazi jobb kezem volt és kapocs a játékosok és edző között. Szegedi Márton rangidősként szintén bebizonyította, hogy bármikor kiemelkedő teljesítményt tud nyújtani, kicsit sajnálom, hogy a felnőtt csapatban ezt egyikőjük sem bontakoztathatta ki. 
Center poszton Barcza Dániel és Janzsó Milán kiválóan váltották egymást, a palánk alatt meghatározó tagjai voltak mérkőzéseinknek és védekezésben is talán sikerült felvenniük azt a ritmust, amit szerettem volna látni tőlük. Nichter Róbert, Gáspár Gergely, Szilágyi Botond és Erdős Áron igazi csapatemberként szerepeltek csapatunkban és kihasználták azokat a perceket, amik idén jutottak nekik. Kulcsembereink pihentetése miatt a szezon elején még kevesebb, később azonban már több szerep is jutott nekik, remélem a jövőben még több játékperccel tudnak majd gazdálkodni. Hajdók Attila sajnos a szezon nagy részében betegséggel és sérülésekkel bajlódott, ám úgy gondolom ő még a jövő embere lehet amennyiben egészsége engedi azt.
A középiskolás posztokat Horváth Máté, Heiszenberger Norbert és Hencz Balázs vitték körforgásos rendszerben, ám első MEFOB szezonjuk ellenére úgy gondolom húzóemberekké váltak, sőt… Máté 9.5 átlag gólpasszal járult hozzá mérkőzéseinkhez, mellyel toronymagasan a bajnokság első helyén végzett ebben a mutatóban (a második helyen 6.09-el végeztek), de szerzett labdában is ugyanígy az élen végzett a bajnokságban. Norbi »vajkeze« többször megmutatkozott, hiszen mérkőzésenként 4-5-6 tripla szinte biztosan volt a kezében, Balázs pedig láthatóan lubickolt azon a poszton, melyen már korábbi pályafutása alatt is szerepelhetett volna. Úgy gondolom ez a teljesítmény egy összetett és lelkes munka eredménye volt, melyet ezúton is köszönök játékosaimnak.”

Több mint egy hónapja befejezettnek nyilvánították a szezont, valamint a tanítás is digitális formában folytatódott az Egyetemen. Mi történik eközben a MEFOB csapatnál?

„Igen, sajnos nem tudtuk befejezni azt a munkát, amit elkezdtünk, a játékosok pedig hazautaztak, hiszen otthonaikból folytatják tanulmányaikat. A munka azonban nem állt meg, 1-2 hét átállás után digitális formában, online edzésekkel folytattuk közös utunkat. Sopronban, Szombathelyen, Székesfehérváron, Baján, Mosonmagyaróváron, Csornán, Devecseren, Bátaszéken, Szentlászlón és Egyházaskeszőn is zajlanak a SMAFC MEFOB edzései. Emellett minden hétre mind labdás, mind erőnléti feladatokat is kapnak játékosaim, sőt minden második héten elméleti feladatokkal is »bombázom« őket, mely mérkőzés elemzésekben nyilvánul meg. Mérkőzéseinket a kérésemre szinte mindig felvettéktöbb alkalommal videóztunk is, így ezt a formáját is tudom most használni a fejlődésnek, hogy kielemezzék mind a csapat mind saját teljesítményüket. A játékosok lelkesek, pedig tudom, hogy iskolai elfoglaltságuk is több és nehezebb is ebben a formában, de egyelőre nem panaszkodhatom. Mindenki 100%-ban partner és alázattal teszi a dolgát. Úgy gondolom ebben a szezon hátralevő részében sem lesz gond.” 

Mit gondolsz, mire lett volna képes a csapat a szezon hátralevő részében? 

„Ez egy nehéz kérdés. Úgy gondolom részünkről (is) nagyon rosszkor jött ez a kialakult helyzet, hiszen nagyon felszálló ágban voltunk. Az alapszakaszból két hazai mérkőzésünk maradt hátra, ahol meglepetés szagot éreztem a levegőben valamelyiken, annak ellenére, hogy az 1. és a 2. helyezettek ellen léptünk volna pályára. A rájátszás is érdekes dolgokat hozott volna számunkra, kíváncsi lettem volna, hogy sikerül-e keleti hasonló helyen végzett ellenfelünket két vállra fektetni. Minden esetre ezen a kis hiányérzeten kívül más »tüske« nem maradt bennem a szezont illetően, úgy gondolom amit ebből a csapatból idén ki lehetett hozni, azt sikerült is. 
Szeretném megköszönni mind a Vezetőségnek, mind Tanár-Elnök Úrnak azt a segítséget, melyeket a hallgatók hiányzásánál és egyéb szervezésbeli dolgoknál véghez vittek a MEFOB csapatnál.  

Valamint itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy minden egyetemi hallgatómnak sok sikert kívánjak elkövetkező vizsgáikhoz, középiskolásaimnak pedig még több erőt és kitartást a hétfőn kezdődő rendkívüli érettségi vizsgákhoz!!! Hajrá Fiúk, Hajrá SMAFC!!! :)”