Interjú az edzőinkkel: Farkas Dávid (U20)

Elsőként arról kérdeznénk, hogyan értékeled a csapat idei szereplését a 2020/21-es szezonban?

„Összességében elégedett vagyok a 2020/21-es szezonnal, hiszen nem mindennapi nehézségekkel kellett megküzdenünk. A felnőtt csapatot érintő sérüléshullám, a mi szezonunkra is nagyban kihatott, hiszen az U20-as játékosokra nagyobb szerep hárult a felnőtt csapatban, ezáltal nekem kevesebbet tudtak segíteni. Ez azt eredményezte, hogy több mérkőzésen is olyan játékosoknak kellett húzni a csapat szekerét, akik vagy a szezon közben tértek vissza a csapatba, vagy eddig nem voltak kulcsszereplői a csapatnak. Ezúton szeretném megköszönni Horváth Máté, Vass Áron, Horváth Krisztián és Spéder Martin munkáját, akik miután a felnőtt csapatot elérte a sérüléshullám, kérésemre visszatértek a csapatba és egész szezonban méltóképpen viselték a SMAFC mezét.”

Az idei szezon már zsinórban a negyedik szezonod volt U20-as edzőként. Mennyiben volt ez a szezon másabb az eddigieknél?

„Az U20-as csapat kialakítása a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia szakmai vezetőjének és azóta már a SMAFC elnökének, Horváth Józsefnek köszönhetően minden évben olyanra sikerül, hogy azt a színvonalat, mellyel évekkel ezelőtt elkezdtünk dolgozni, továbbra is tartani tudjuk. Sok fiatal játékos került az idei szezonban bevetésre, négy 2004-es és három 2003-as születésű játékos is pályára léphetett a SMAFC színeiben is, nekik U18-as szezonjuk miatt is fontos lépcsőfok volt ez, rájuk a továbbiakban is számítani fogunk! Úgy gondolom ebben a szezonban nem az eredmény volt az elsődleges szempont, azt sokkal nagyobb fegyverténynek tartom, hogy nem az 1999 és 2000-es játékosokat játszattuk 40 percig és törekedtünk a minél több győzelemre, hanem fiatalok egész sorát építettük be a rotációba és ismertettük meg velük a SMAFC hagyományait.” 

Mennyiben sikerült a szezon előtt eltervezett célokat megvalósítani mind a csapat, mind a Te szempontodból?

„Az előbb említett fiatalok, valamint az új játékosok beépítése minden szezonban nagy kérdés, hogy hogyan sikerül, ez talán idén kicsit nehezebben alakult, de mint mondtam ez a szezon más volt mint a többi… A játékosok becsülettel dolgoztak, de napról-napra jöttek új és új problémák, melyekkel meg kellett küzdeni és ezekhez nekem is alkalmazkodni kellett. 

A tabellán a végső helyezésünknél jobb eredményt vártam, de nem sokkal maradtunk le a bajnokság élmezőnyétől, úgyhogy nagy hiányérzet ebben sem lehet bennem.

Az új játékosok közül, úgy gondolom, Réti Boldizsár nyújtotta a legkiemelkedőbb teljesítményt, mind a MEFOB, mind az U20-as csapatban stabil számokat hozott és lehetett rá minden esetben számítani. Ő mindenképpen a jövő embere lehet! Valamint Soós Bence csapatkapitányunk utódja, Heiszenberger Norbert is jó teljesítményeket hozott, ám őt talán többször »összenyomta« ez az új szerepkör, a jövőben talán már gördülékenyebben fog szerepelni ezen a poszton is.”

Az idei szezont is nagyban befolyásolta a COVID világjárvány. Hogyan élted meg ezt mind a saját, mind a csapat szemszögéből?  

„A játékosaimat szerencsére elkerülte a vírus, engem szeptemberben ledöntött, több hétig az ágyat nyomtam, de a háttérből így is tudtam irányítani és mozgatni a csapat körüli dolgokat. Ezúton szeretném megköszönni Léva Alexandra technikai vezetőnknek a segítséget, aki ehhez minden körülményt meg tudott teremteni. Sajnos mint említettem, a felnőtt csapatot is elérte a járvány, emiatt többen is hónapokra kidőltek és az U20-as játékosoknak kellett pótolni őket, de talán sikerült mindenkinek nagyobb utólagos mellékhatások nélkül átvészelni ezt az időszakot.”

Melyik volt számodra a szezon legemlékezetesebb mérkőzése? 

„Február végén Győrben játszottunk egy bajnoki mérkőzést, úgy gondolom ez volt a legemlékezetesebb a csapat számára és számomra is. 14 pontos hátrányban voltunk a harmadik negyedben, ám ekkor egy olyan hajrát mutattak be a fiúk (annak ellenére, hogy előtte nap MEFOB mérkőzésen is szerepeltek), hogy fél perccel a lefújás előtt sikerült átvenni a vezetést és győztesen távozni Győrből. A szezon talán legjobb védekezését mutattuk be abban a 10 percben és mindenki egymásért küzdött, ezt nagyon jó volt átélni a kispadról. Végül 71:70-es győzelmet arattunk, a fiúk nagyot küzdöttek ezért a sikerért.” 

„Köszönöm a játékosaim egész éves áldozatos munkáját, valamint a SMAFC stábjának is, hogy egész szezonban mögöttünk álltak!” 

Köszönjük az interjút!