Interjú az edzőinkkel: Farkas Dávid (U20)

Elsőként arról kérdeznénk, hogyan értékeled a csapat idei szereplését a 2019/20-as „csonka szezonban”?

„A szezon előtt magam sem tudtam, hogy mire lesz képes az U20-as csapat, hiszen több játékos távozott, az érkezők között pedig bár olyan játékosok voltak, akiket korábbi Sportiskolás évekből ismertem, ebben a felállásban még sosem szerepeltek. Az első pár mérkőzés még ennek a jegyében is telt, hiszen látszott, hogy nem találják egymást a pályán, azonban a télhez közeledve kiderült, hogy akár vérmesebb reményeink is lehetnek a szezonban. Ekkor az első 4 hely valamelyikét tűztem ki magam elé célnak, bár látszódott, hogy a korosztályos válogatottak hadával felálló Rátgéber Akadémia csapata messze kiemelkedik a mezőnyből, valamint a Vásárhely is »profi« játékosokat játszatott az U20-ban is, így őket megelőzni lehetetlen küldetésnek tűnt. Sajnos a pécsi csapat elleni hazai és idegenbeli mérkőzésen sem tudtunk sérülések miatt teljes kerettel kiállni, így nem tudhatjuk meg, mire is lehettünk volna képesek, a Vásárhely ellen pedig mindkét alkalommal vezettünk a mérkőzés feléig, de a rutin győzedelmeskedett. A többi tíz csapat ellen egyszer sem szenvedtünk vereséget, ezekből a mérkőzésekből kiemelném a hazai Győr elleni hosszabbításos győzelmet, a tabellán közvetlenül mögöttünk végző Kaszások elleni hazai tekintélyt parancsoló, 50 pontos győzelmünket és az Újpesten aratott szintén sima győzelmet. Mivel az NB I. B Zöld csoportjának U20-as bajnokságából csak 1 csapat juthatott (volna) be az Országos Döntőbe, ezért részünkről már csak 2 mérkőzés maradt a szezonból, ám ahhoz, hogy leszoruljunk a dobogóról az kellett volna, hogy mindkét mérkőzésünkön vereséget szenvedjünk, erre pedig az őszi eredmények alapján úgy érzem szinte semmi esély nem lett volna. Összességében 18 győzelemmel és 4 vereséggel zártuk a befejezetlen szezont, ami úgy gondolom mindenképpen pozitívnak mondható, nem beszélve arról a fejlődésről, mely a szezon folyamán jellemzett minket.”

Harmadik szezonodat zártad a SMAFC színeiben, mennyivel volt más ez a szezon az eddigieknél?

„Szinte minden évben egy új csapat kerül a kezeim alá, hiszen minden szezon előtt vannak, akik »kiöregednek« a korosztályból és vannak akik továbbtanulás miatt távoznak Sopronból. Ennek köszönhetően mindig elég vegyes az U20-as csapat összetétele, hiszen a 20 évestől a 16 éves játékosokig minden korcsoport van a keretben. Itt szeretném megköszönni a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia szakmai vezetőjének, Horváth Józsefnek a segítségét, aki minden évben engedélyezte, hogy az U18B csapatomban a kezem alatt szereplő játékosok fejlődési és játéklehetőség miatt szerepelhessenek U20-ban is. Ez azt jelentette, hogy ők körforgásos rendszerben szerepelhettek az idősebb játékosok mellett és ezeket a tapasztalatokat sikerült a saját korosztályukban is kamatoztatni. Sajnos a felnőtt csapatnál minden évben más vezetőedző dolgozott, ám úgy gondolom mind Rátvay Tamással, mind Molnár Józseffel idén pedig Csaplár-Nagy Arnolddal is sikerült megtalálni az összhangot azzal kapcsolatban, hogy az adott mérkőzésnapon kik és mennyit szerepelhetnek az U20-as mérkőzéseken.”

Kik voltak idén az U20-as csapatban kiemelkedő teljesítményt nyújtó játékosok?

„Nem szeretnék senkit sem kiemelni, mert úgy gondolom ez a sikeres szereplés igazi csapatmunka volt, így inkább mindenkiről mondanék pár szót.
Csapatkapitányom Soós Bence, aki bár több mérkőzésen nem szerepelt a felnőtt csapat miatt, így is minden alkalommal leült a padra és segítette munkámat, valamint a csapat sikeres szereplését, ha pedig keretben volt, kiemelkedő, igazi kapitányhoz méltó teljesítményt nyújtott. Úgy gondolom rengeteget fejlődött ebben a szezonban, mind játék, mind felfogás szempontjából, remélem rá hosszú távon is számíthat a SMAFC család. 
Szintén az 1999-es korosztályt képviselte Papp Barna és Németh Márk, akik hasonlóan Bencéhez kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, igazi »példaképei« lehettek a fiatal generációnak. Munkahelyi elfoglaltság miatt Demcsik Máté többségében sajnos csak a hazai mérkőzéseken tudott szerepelni, sérüléséig ő a csapat motorja volt, aki nem csak a pályán, hanem a pályán kívül is oszlopos tagja volt a csapatnak. Szintén munkahelyi elfoglaltság miatt nem sokat számíthattunk Garab Dávidra, ám amikor rendelkezésünkre állt, hasznos tagja volt a csapatnak. A 2000-es korosztályból Karsai Attila nyújtott kiemelkedő teljesítményt, úgy gondolom ebben a szezonban nőtte ki magát igazi kulcsemberré, akire bárhol és bármikor lehetett számítani. Ezt a korosztályt Vass Áron képviselte még, ám tanulmányi okok miatt kevésszer állhatott rendelkezésemre. 
A legnagyobb »fogás« a 2001-es korosztálynak az érkezése volt, hiszen Horváth Máté, Heiszenberger Norbert, Hencz Balázs és Tóth Dániel is érett játékossá nőtték ki magukat a szezonban, többször saját statisztikáikat múltak felül mérkőzésről-mérkőzésre. Bár a korábbi években dolgoztam velük másodedzői pozícióban, úgy gondolom ez a szezon hozta az igazi áttörést közös munkánk szempontjától. Ők a MEFOB csapatban is szerepeltek, mely nagyban hozzájárult az U20-ban nyújtott fantasztikus teljesítményükhöz is, hiszen óriási mérkőzésrutint szereztek a 2019/20-as szezonban. Sajnos a továbbtanulás miatt nem tudom kire számíthatok majd a következő szezonban, de nagyon sajnálnám, ha ez a 4 játékos már nem a SMAFC mezét húzná fel a jövőben. 
A már említett, U18-ból feljátszó játékosok, Kertész Attila, Veöreös Gergely, László Márton, Rokob Zsombor, Grah Dániel, Benczik Boldizsár és Taschner Barna is többször megmutatták, hogy jó teljesítményükkel kopogtatnak az U20-as csapat ajtaján, remélem számukra hasznosan telt ez az fajta új megmérettetés és sokat tudtak tanulni idősebb csapattársaiktól.”

Mennyiben sikerült a szezon előtt eltervezett célokat megvalósítani mind a csapat, mind az edzői pályafutásod szempontjából?

„Mint már említettem, a szezon előtt csapatcélt nehéz lenne kitűzni, hiszen új játékosokból kell összegyúrni egy csapatot, valamint a többi egyesületnél is kérdéses, hogy kik szerepelnek az adott szezonban. Pár forduló elteltével és az ellenfelek erőviszonyainak felmérése után már könnyebb célt kitűzni, melyet ebben a szezonban sikeresen véghez vittünk, hiszen a dobogó alsó fokán sikerült zárni. Edzői karrierem szempontjából is hasznosan telt ez a szezon, sikerült továbbra is olyan elemeket kipróbálni és használni, melyeket még a válogatott évek alatt tanultam Ferenczi Tamástól és a stáb többi tagjától. Szintén nagy élmény volt ismét olyan játékosokkal dolgozni, akik a Sportiskolában Országos I. és II. helyeket szereztek és számukra is sikerült olyan motivációkat találni, hogy gördülékeny legyen a közös munka. 
A felnőtt csapat szempontjából is egy más fajta munka várt rám, hiszen a mérkőzéseken az első edzői szezonját futó Csaplár-Nagy Arnold munkáját kellett segítenem, ám úgy gondolom ezzel sem volt probléma. A felnőtt mérkőzések atmoszférája már a három szezon alatt nem ér meglepetésként, sőt rendkívül szívet melengető az az érzés, hogy mennyien szurkolnak még a mai napig az óriási hagyományokkal rendelkező SMAFC-nak. Legendás játékosok, volt SMAFC-osok és a szurkolók is olyan hangulatot tudnak kelteni a Krasznai Sportcsarnokban, hogy nehéz győztesen elhagyni a parkettet az ide érkezőknek.”

Lesz-e negyedik szezon a SMAFC színeiben? 

„Ez egyelőre a következő napok kérdése, ám nagy megtiszteltetés lenne, ha a továbbiakban is részese lehetnék ennek az óriási hagyományokkal rendelkező Egyesületnek és számítanának a munkámra.”