Jövőre ismét 24 csapatos lesz a B csoport?

NB I. A-s csapatok U23-as együttesei csatlakozhatnak a B csoporthoz.

Egy év „szünet” után újra 24 csapatos lehet az NB I. B csoportos férfi kosárlabda bajnokság. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége által 2013. május elején kiadott NB I. B-s versenykiírás ugyanis tartalmaz egy olyan kiegészítést, amely szerint: „A bajnokságban elindulhatnak a Férfi A csoportos bajnokság azon U23-as csapatai, akik erre automatikusan jogot nem nyertek, de az MKOSZ Elnöksége részükre indulási jogot biztosított [maximum négy (4) csapat].” [5.1.a) bekezdés].

Ennek értelmében újra 24 csapat versenyezhet majd a B csoportban, legalábbis a tervek szerint. Ahhoz azonban, hogy ez meg is valósuljon nem csak a versenykiírás módosítására van szükség. Egyrészt kérdés lesz, hogy az NB II-es bajnokságot megnyerő csapat fogja-e tudni vállalni a magasabb osztályban való indulást, illetve, ha az NB II-es győztes nem, akkor helyette valamely más gárda elindulna-e az NB I. B-ben. Ennél is nagyobb kérdés lehet, hogy azon együttesek, amelyek idén megőrizték B csoportos tagságukat, szintén elindulnak-e a másodosztályban. Emlékezhetünk, hogy korábban a Pápai KC is visszalépett az NB II-be, de az A csoportos Kecskeméti KSE is az NB I. B-ben volt kénytelen indulni 2012/2013-ban anyagi okok miatt.

Idény is lehet hallani bizonytalanságokat a B csoportos csapatok körül, így egyenlőre még nem biztos a 24 csapatos NBI/B-s bajnokság. Mindenesetre a Szolnoki Olaj KK, a Kecskeméti TE Kosárlabda Klub, a Kis-Rába Menti Takarék Soproni KC és a Pécsi VSK-Pannonpower jelezték, hogy szeretnék elindítani U23-as csapataikat az NBI/B-ben, ezzel is elősegítve fiatal játékosaik fejlődését. Valószínűleg a földrajzi elhelyezkedés alapján fogják elosztani a csapatokat, tehát a Sopron és a Pécs kerül nyugatra, a Szolnok és a Kecskemét pedig keletre.

Az mindenesetre tény, hogy a 2012/2013-as NBI/B-s bajnokság a létszámcsökkentés (20 csapat indult idén a kiírásban) után az utóbbi évek talán legszínvonalasabb és legkiegyenlítettebb sorozata volt. Egyáltalán nem lehetett megjósolni, hogy mikor milyen eredmények születnek, és többször történtek is meglepetések.

Egy érdekes szituáció/lehetőség is kialakulhat Sopronban, hiszen az A csoportban szereplő Kis-Rába Menti Takarék Soproni KC mellett az U23-as együttes szerepelne a B csoportban. Ott, ahol a SMAFC-NYME évek óta meghatározó együttesként van jelen. Ráadásul az NB II-es bajnokságban szereplő Soproni Tigrisek is ott van a rájátszásban, az első fordulóban a Közgáz SC-t sikeresen le is győzte a soproni alakulat. Így akár egy A-s csapat mellett három B-s is lehetne Sopronban, de ez persze csak egy lehetőség a sok közül…

Karácsonyi Gergely