Két pontos vereség a nyitányon

Férfi NB I. B Nyugati csoport – Alapszakasz – 1. forduló

A SMAFC-NYME NB I. B-s férfi kosárlabdacsapata a Budapesti Honvéd SE ellen kezdte meg idei bajnoki szereplését.

Budapesti Honvéd SE – SMAFC-NYME 69:67

(20:13, 26:22, 15:14, 8:18)
2012.09.29. szombat, 16:00 – Budapest, Simon János Sportcsarnok (75 néző)
Vezette: Hervay T., Válé F., Bagi B.
Ellenőr: Görgényi M.
Részletek >>>

SMAFC: Csaplár-Nagy 17, Balogh 18/9, Karácsonyi 16/3, Berneczei 6/6, Herczeg 5/3. Csere: Ugaros, Szekeres, Vesztergom 2, Török, Jávor.
Edző: Vetési Imre, Barlai Tamás
Honvéd: Kwame 13/3, Tursics 21/9, Kovács 2, Lőrincz 3/3, Szeleczky 6. Csere: Stefán 6, Szollár 4, Taga 14/12.
Edző: Zsoldos András, Mészáros István

Karácsonyi Gergely:

„Kellemes emlékekkel utazott el Vetési Imre és Barlai Tamás csapata a fővárosi Simon János Sportcsarnokba. A 2008/2009-es bajnoki döntőben ugyanis ezen a pályán szerezte meg a bajnoki aranyérmet a SMAFC-NYME a Salgótarján ellen.
Most azonban a Zsoldos András vezette fiatalokkal kellett felvennie a versenyt az egyetemieknek. A korábbi évek tapasztalataiból kiindulva most is nehéz mérkőzés várt a SMAFC-NYME-re.
Csaplár-Nagy és Szeleczki kosaraival indult a mérkőzés, majd Balogh duplájával még a soproniaknál volt az előny. Nagy iramot diktáltak a csapatok, amiből a hazaiak jöttek ki jobban. A Honvéd gyakorlatilag állva hagyta a vendég együttest, amely 11:4-es hátrányba került a negyed közepére. Ez a különbség meg is maradt az első 10 perc végéig, a SMAFC-NYME nem tudott felkapaszkodni ellenfelére.
A folytatásban ugyan valamivel pontosabban játszott a vendég együttes, ezzel párhuzamosan viszont a hazaiak is »felpörögtek«. A Honvéd szép, olykor látványos kosárlabdát bemutatva növelte előnyét. Taga távolról nem tudott hibázni, és társai is szorgosan gyűjtötték a pontokat.A soproniaknál Szekeres megkapta második sportszerűtlen hibáját, ezért a mérkőzés hátralévő részét már a lelátóról nézhette végig a fiatal játékos. Csaplár-Nagy duplájának köszönhetően »csak« 11 pontos hátrányból várhatta a második félidőt a SMAFC-NYME.
A félidő után hullámzó lett a játék. Mind a két oldalon követtek el kisebb-nagyobb hibákat a játékosok, amit az ellenfél rendre kihasznált. Az egyetemiek játékában továbbra sem lehetett érezni az átütő erőt. A Honvéd védekezése, egész pályás letámadása olykor komoly kihívás elé állította a soproniakat. A záró 10 perc előtt tartotta bő 10 pontos előnyét Zsoldos András legénysége.
A záró etapot idegesen kezdték a felek. A kosárcsendet a Honvéd törte meg, 15 pontra nőtt a differencia. Egy utolsó nagy rohanást bemutatva zsinórban 12 pontot dobott a SMAFC-NYME, közte Berneczei két triplájával. Három perccel a vége előtt nyílt lett a találkozó. Tursics triplája azonban kellő erőt adott a hazaiaknak a mérkőzés végére. Egy kiélezett végjátékban védekezésben, támadásban és büntetőzésben is alulmaradt a SMAFC-NYME a hazaiakkal szemben, a vége 69:67.
A SMAFC-NYME gyenge három negyedet produkált, ami alatt kellő előnyt szerzett a Budapesti Honvéd. A záró játékrészben hiába játszott jól a vendég együttes, a fordításra már nem maradt elég ereje.”

 

Vetési Imre:

„Egy mérkőzés négy negyedből áll és az első negyed amivel kezdtünk védekezés címszó alatt… Nem volt jó az emberfogásos védekezés, nem volt jó a zónavédekezés sem. Milyen védekezés jó nekünk? Lefutottak minket, gyorsindításos és távoli kosarakat kaptunk. Emellé párosult egy csapnivaló támadójáték, rossz befejezésekkel. 40%-al dobtunk… A negyedik negyedben odatették magukat a srácok, ami egy szoros végjátékot eredményezett. Ebben a végjátékban viszont már a fáradtság dominált a fiúknál. Van min javítanunk, ezeket a hibákat a jövő héten lerendezzük.”