Kínkeserves győzelem

Férfi NB I. B Nyugati csoport – Alapszakasz – 16. forduló

A 16. fordulóban a nyugati csoport sereghajtójához látogatott a SMAFC-NYME.

Budafoki KK – SMAFC-NYME 52:54

(11:5, 16:9, 8:29, 17:11)
2014.02.07. péntek, 18:00– Budapest, BMTE Fonyódi Antal Sportcsarnok (75 néző)
Vezette: Válé F., Bogárdi J., Mester F.
Ellenőr: Görgényi M.
Részletek >>>

 

SMAFC: Czukor 11, Herczeg 14/6, Jávor 13/9, Csaplár-Nagy 7, Karácsonyi. Csere: Ugaros 9/3, Nagy, Berneczei.
Edző: Barlai Tamás
Budafok: Károly 23/6, Fehér 9/3, Vajda 5, Drevenka 4, Tóth 6. Csere: Buday 3, Fleck 2.
Edző: Károly Máté, Bors Miklós

Karácsonyi Gergely:

„A soproniak aktuális ellenfele, a Budafoki KK a forduló előtt még nyeretlen volt a B csoportos férfi kosárlabda bajnokságban. Éppen ezért a mérkőzés előtt a fővárosi együttes leigazolta Drevenka Dávidot a Győr-SZOL Széchenyi Egyetem csapatától. A budapesti Fonyódi Antal Sportcsarnokban a körülmények a korábbi évekhez képest semmit sem változtak. Fűtés ezúttal sem volt a teremben, csak hogy a legnagyobb problémát említsük. A SMAFC-NYME-ben Balogh, Szlávik és Vesztergom is hiányzott, nem volt tehát könnyű helyzetben Barlai Tamás.
Egy félidő az NBII-ben. Így lehetne jellemezni az első húsz perc eseményeit, már ami a színvonalat illeti. Valamelyest a Budafoki KK kezdte jobban a találkozót, amely négy perc elteltével 6:2-vel vezetett. Rengeteg hiba, eladott labda és rossz dobás volt mind a két csapatnál. Ezt a 11:5-ös első negyed eredménye is kitűnően tükrözi.
A folytatásban némiképp javult a színvonal, talán egy kicsit sikerült akklimatizálódnia is a játékosoknak. Azonban soproniak továbbra sem találták a ritmust, ellentétben a hazaiakkal, akik ha kevéssel is, de növelni tudták előnyüket. Főleg a rutinos Károly volt elemében a Budafoknál, Drevenka játékán még érződött, hogy nem rég került új csapatához. A SMAFC-NYME-nél Herczeg, Czukor és Jávor voltak eredményesek. 27:14 (!), ez volt az eredmény a félidőben.
A nagyszünetben Barlai Tamás nagy fejmosást tartott az öltözőben, aminek meg is lett az eredménye. Egy egészen más SMAFC-NYME lépett pályára a harmadik negyedben. A soproniaknál minden összejött, a külső és belső dobások is ültek, így hamar ledolgozta hátrányát a vendég gárda. 28:29-es állásnál kénytelen volt időt kérni a Budafok, de ez sem zavarta meg a SMAFC-NYME-t. Ráadásul a csereként beálló Ugaros is hasznosan játszott, kezdett kialakulni a tíz pontos különbség. Karácsonyi Drevenkával szembeni sportszerűtlen hibája borzolta egy kicsit a kedélyeket, de lendületben maradt a SMAFC-NYME, amely a harmadik negyedben több, mint kétszer annyi pontot dobott, mint az első félidőben összesen. 35:43-al fordultak a záró negyedre a csapatok.
A záró etap elején tartotta jó formáját a SMAFC-NYME. Czukor nehéz helyzetekből talált be, Jávor és Herczeg kívülről voltak eredményesek. Csaplár-Nagy révén a lepattanózásban is ellenfele fölé nőtt a soproni együttes. A negyed derekára viszont egyre többet hibáztak Barlai Tamás tanítványai, percről percre, támadásról támadásra dolgozta le hátrányát a Budafoki KK. Az utolsó percben a vezetést is átvette a hazai alakulat (52:51). Hibázott támadásban a SMAFC-NYME, de a fővárosiak sem tudtak élni a lehetőséggel. Az utolsó támadást Herczegék vezethették, Czukor középtávoli kísérlete pontatlan volt, de Csaplár-Nagy szerezte meg a lepattanót, amit kosárra is váltott, ráadásul eközben szabálytalankodtak vele szemben. A büntető is bement, a hátralévő 2,85 másodpercben pedig már nem volt ideje szépíteni a hazaiaknak.
Ezzel egy nagyon fontos mérkőzést nyertek meg a tartalékos soproniak, akik a 8. helyen állnak a tabellán.”

Barlai Tamás:

„A B csoportos mérkőzésre alkalmatlan körülmények megzavarták az amúgy is tartalékos csapatot. De 12 perc kosárlabda és egy kis szerencse elég volt a győzelemhez.”