Minimális vereséget szenvedett a SMAFC-NYME

Fiú egyetemi bajnokság, Nyugat – Alapszakasz – 5. (előrehozott) forduló

Az idei tanévben a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) és a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség (MEFS) közös szervezésében egy új sorozat indult, a Egyetemi U25-ös kosárlabda bajnokság. 

A bajnokságra bármely magyarországi felsőoktatási intézmény nevezhetett. Feltétel, hogy a játékosok 25 év alattiak legyenek. Ezen felül a csapatokban középiskolás fiatalok is szerepelhetnek azzal a feltétellel, hogy a pályán egyszerre csak két játékos lehet.
A honi kosárlabdában egyre több csapat szerepel úgy, hogy valamely egyetemmel vagy főiskolával együttműködve indulnak el a bajnokságokban. Ezalatt értjük a névadó szponzor szerepe mellett azt is, hogy az egyesületek játékosállományát igyekeznek a felsőoktatási intézményekben tanuló tehetséges fiatalokból kitenni. Ezáltal a továbbtanulás ideje alatt a hallgatóknak lehetőségük van egy adott szinten űzni kedvenc sportjukat.
A magyar kosárlabdában a fent említett séma szerint leginkább az NBI/B csoportos csapatoknál találkozunk. (Ez nem is meglepő, hiszen az A-csoportos csapatoknál jelenleg a B-csoportos együttesek költségvetésének sokszorosával dolgoznak a klubok, ezt a szintű szponzorációt pedig egyetlen magyarországi egyetem vagy főiskola sem engedheti meg magának). Az NBI/B-s csapatok mellett azonban találunk az NBII-es együtteseknél is olyan gárdákat, ahol a játékosok többségét – vagy teljes egészét – egyetemi/főiskolai hallgatók teszik ki.
A Nyugat-magyarországi Egyetem férfi kosárlabdacsapata: Czeller Márton, Jávor Barna, Horváth Dávid, Karácsonyi Gergely, Gál Balázs, Gaál Ádám, H. Kovács Ádám, Horváth Tamás, Szabó Norbert. Őket egészítik ki a középiskolás “kategóriából”: Nagy Gergő, Berneczei László, Szőke Péter, Eiler Dániel. A csapat edzője a Soproni Sportiskolától Barlai Tamás. A mérkőzésen Horváth Dávid nem tudott pályára lépni, mivel a múlt héten térdszalag szakadást szenvedett, idén több mint valószínű, hogy már nem is fog szerepelni az NYME csapatában. Rajta kívül Horváth Tamás lábadozik még térdsérüléséből, várhatóan január környékén tud csatlakozni a csapathoz.

SMAFC-NYME – Közgáz SC 68:69

(14:14, 13:14, 13:16, 28:25)
2012.11.19. hétfő, 19:30 – Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok (100 néző)
Vezette: Kulcsár T., Kozák T.
Részletek >>>

NYME: Gaál 4, Czeller 10, Berneczei 12/6, Nagy 10/3, Jávor 14/3. Csere: Szabó 9, Szőke 3/3, Karácsonyi 6, Eiler, H. Kovács.
Edző: Barlai Tamás
Közgáz: Szécsényi 4/3, Vágvölgyi 26/6, Látos 6, Dinnyés 9, Korzitska 3/3. Csere: Erényi 2, Kardos 2, Debrődy 3/3, Tóth 4, Somogyi 8.
Edző: Vladár Csaba, Kováts László

Karácsonyi Gergely:

 

„Az első fordulóban az NYME hazai pályán a Corvinus Egyetem csapatát fogadta, amely az NB II-ben Közgáz SC néven szerepel.
Az első negyedben főként Berneczei pontjaival tartotta előnyét az NYME, a játékrész végére jó csapatjátékának köszönhetően azonban egalizált a Közgáz SC. Második negyed fordulatos játékot hozott, egymás hibáiból éltek a csapatok. Hol az egyik, hol a másik fél vezetett. A félidőben minimális, egy pontos vendég előnyt mutatott az eredményjelző.
A második félidőben tovább folytatódott a küzdelmes játék. A vendégeknél leginkább Vágvölgyi termelte a pontokat, az NYME oldalán megoszlottak a kosarak. Az utolsó játékrész elején a vendégek domináltak, aminek következtében 6 pontos előnyre tettek szert a Corvinus Egyetem hallgatói. A hazaiak a 35. percben a vendégek fegyelmezetlenségei miatt megítélt technikai és sportszerűtlen hibákat nem tudta igazán jól kihasználni, ebben az időszakban 6 büntetőből mindössze 1 volt sikeres. A vendégek 2-3 pontos előnyüket a játékrész végéig tartották, büntetőnél alig-alig tudtak hibázni. Az utolsó másodpercekben taktikai szabálytalanságokkal próbálkozott az NYME. Jávor távoli kosarával 68:69-re módosította a mérkőzés állását, de többre már nem volt idő, így az NYME első mérkőzésén minimális vereséget szenvedett hazai környezetben.”