Nagyon kellett ez a győzelem

Férfi NB I. B Nyugati csoport – Alapszakasz – 13. forduló

A férfi kosárlabda NB I. B 13. fordulójának előrehozott mérkőzésén a SMAFC-NYME az MKB-Euroleasing Vasas együtteséhez látogatott.

MKB-Euroleasing Vasas – SMAFC-NYME 78:81

(28:21, 21:9, 12:20, 17:31)
2013.01.23. szerda, 19:45 – Budapest, Pasaréti Sportcentrum (100 néző)
Vezette: Győrffy P., Gyurka T., Győrki I.
Ellenőr: G. Müller Zs.
Részletek >>>

SMAFC: Szlávik 9, Csaplár-Nagy 18, Balogh 27/12, Török 7/3, Nagy. Csere: Rostás 10, Herczeg 10/6, Berneczei.
Edző: Vetési Imre, Barlai Tamás
Vasas: Szálas 5, Gorzsás 24/3, Timkó 9, Velkey 23/3, Garamvölgyi 9. Csere: Illés 2, Bazsik, Nagy, Fekete 6/6.
Edző: Saeed Armaghani, Jakab Máté

Karácsonyi Gergely:

„Nem volt könnyű helyzetben a SMAFC-NYME, hiszen 2013 első mérkőzésén idegenben kikapott a Veszprém csapatától, az ezt követő soproni derbit a MAFC ellen pedig el kellett halasztani a rossz időjárás miatt. Így ismét idegenben kellett helytállni Vetési Imre és Barlai Tamás tanítványainak. Az egyetemiek Ugaros, Bausz és Vesztergom nélkül utaztak el a fővárosba.
A házigazda kezdett jobban, amely Timkó révén a 3. percben már 8:2-re vezetett az első negyedben. Vetési Imre időkéréssel próbálta megtörni a Vasas lendületét és ez sikerült is, 1 pontra zárkózott a SMAFC-NYME. Innentől kezdve felváltva estek a kosarak, az első 10 perc vége felé azonban folyamatosan ellépett ellenfelétől a hazai gárda.
A folytatásban tartotta 7 pontos előnyét a Vasas, egészen addig, amíg Gorzsás 8 dobott pontjára egy büntető révén válszolt a SMAFC-NYME. Hirtelen 10 pont fölé nőtt a különbség, amihez kellettek a sorozatos soproni hibák mind támadásban, mind pedig védekezésben. Egészen hihetetlen módon Balogh tripláján kívül nem tudott betalálni a SMAFC-NYME az utolsó két percben, ezzel pedig közel 20 pontos hazai előnyt mutatott az eredményjelző a félidőben.
A találkozó első 20 perce kísértetiesen hasonlított a Veszprém elleni idegenbeli mérkőzésre. A soproniak akkor is 30 pontra voltak képesek az első félidőben, az ellenfél pedig 50 dobott pont környékén járt. A játék képét tekintve is hasonlított korábbi önmagához a SMAFC-NYME, ebből pedig nem sok jóra lehetett számítani.
A második félidőben viszont egy másik SMAFC-NYME lépett pályára. Balogh és Csaplár-Nagy vezérletével sorra szerezte a szebbnél szebb kosarakat a vendég együttes. Ez önmagában még csak arra volt elég, hogy 10 pont környékére kapaszkodjanak az egyetemiek. De a 4. negyed elején előbb Rostás szerzett zsinórban 6 pontot, majd Herczeg trojkájával már 2 egységre zárkózott a soproni alakulat. Ekkor még Gorzsás révén tartotta előnyét a Vasas, viszont Garamvölgyi kipontozódott. Herczeg újabb távoli kosárral lendített a vendégek szekerén, Balogh duplájával pedig először a mérkőzésen vezetett a SMAFC-NYME. Közben Csaplár-Nagy a lepattanók terén kiemelkedőt nyújtott, 15 védő mellett 10 támadólepattanót szerzett meg a soproniak rutinos centere! A mérkőzés vége felé fokozódtak az izgalmak is. Hol az egyik, hol a másik fél vezetett. Minimális hazai vezetésnél Balogh dobott távoli kosarat, majd Timkó kipontozódása következett hazai részről. Velkey kosár+büntetős akciójával újra a Vasasnál volt az előny. Egy vitatható ítéletet követően Vetési Imre technikai hibát kapott, Velkey viszont csak az egyik büntetőt értékesítette. A Vasas Szálas révén újabb kezdő emberét vesztette el kipontozódás végett, ez pedig megpecsételte a házigazda sorsát. Herczeg, Szlávik és Balogh is biztos kézzel értékesítette büntetőit. A vége 78:81.”

 

Vetés Imre:

„Az első félidő sajnálatos módon ugyanazt a játékot hozta, mint amit a Veszprém ellen nyújtottak a srácok az előző fordulóban. A második félidőben azonban 180 fokos fordulatot vett a játék képe. A védekezés és a támadás is rendeződött, illetve pár egyéni extra teljesítmény is kellett a sikerhez. Gondolok itt Balogh, Csaplár-Nagy, Szlávik és különösen Herczeg produkciójára. Tudta hozni magát a csapat, ami egy nagyon fontos sikerhez vezetett idegenben.”