Nehéz helyzetbe kerültünk

Férfi NB I. B Nyugati csoport – Alapszakasz – 17. forduló

Az NB I. B csoportos férfi kosárlabda bajnokság 17. fordulójában a SMAFC-NYME együttese a középmezőnyben helyet foglaló TF-Budapest gárdájához látogatott. A soproniaknál Takács Norbert hiányzott a csapatból. A héten viszont Karácsonyi még nem tudott teljes értékű edzésmunkát végezni, de elutazott a fővárosba az egyetemiekkel.

TF-Budapest – SMAFC-NYME 65:63

(16:16, 16:15, 17:21, 16:11)
2012.02.26. vasárnap, 18:00 – Budapest, Sportmax 1. (50 néző)
Vezette: Balog Gy., Kisteleki G., Kovács Z.
Ellenőr: Bodrogváry I.
Részletek >>>

SMAFC: Csaplár-Nagy 18, Balogh 8, Halász 3, Szlávik 14/3, Kovács 8. Csere: Karácsonyi 2, Vesztergom 7, Czukor 4, Herczeg.
Edző: Barlai Tamás, Horváth József
TF: Szobi 11/3, Katona 16/6, Moravcsik 9/3, Franczva 9, Goda 9. Csere: Béres 10, Csempesz, Olvic 1.
Edző: Mehemdovic Merim

Karácsonyi Gergely:

„Gyengén kezdtek a csapatok, a pontatlan dobások sok egyéni hibával párosultak mind a két oldalon. Egyik fél sem tudott jelentősebb előnyre szert tenni. A TF-Budapestnél a Katona–Franczva–Goda trió szerezte a kosarakat, míg a SMAFC-NYME-nél mindenki betalált a pályán lévők közül. Az első negyed 16:16-os eredménnyel zárult.
A folytatásban már a cserék is szerephez jutottak az együtteseknél. Sőt, a fővárosi Béres Dávid remek húzásnak bizonyult. Hét percig csak ő szerzett kosarat a hazaiaknak, és ezzel partiban is volt a TF. Az egyetemieknél Czukor és Vesztergom hamar felvette a játék ritmusát, viszont Karácsonyi még látszódott a szűk két hetes kihagyás. A büntetőket viszont magabiztosan értékesítette a SMAFC-NYME rutinos irányítója. Érdemben a játék képe nem változott, egy-két kétesnek vélt bírói ítéleten kívül nem történt nagyobb izgalom. Az átlagos játék ellenére keményen küzdöttek a csapatok, minden egyes labdáért nagyon meg kellett harcolni. A nagyszünetre 1 pontos budapesti előnnyel vonultak az együttesek.
Balogh sikeres büntetőivel indult a harmadik negyed, de Szobi triplájával tartotta előnyét a hazai gárda. Egészen az etap közepéig, amikor is lendületet vett a SMAFC-NYME, és büntetőkkel 5 pontos előnyt harcoltak ki Szlávikék. Moravcsik utolsó másodperces kosarával azonban faragott hátrányából a TF-Budapest.
A záró játékrész soproni kosarakkal indult, a Vesztergom-Csaplár-Nagy-Szlávik trió pontjainak köszönhetően 7 ponttal meglépett a SMAFC-NYME. Szobi és Goda tartotta a lelket a házigazdákban. Az utolsó percekre szigorított védekezésén a fővárosi gárda, aminek meg is lett az eredménye. A soproniak labdákat adtak el, és a félpályán is csak nagy nehézségek árán sikerült áthozni a labdát. Katona triplájával felpaprikázta csapatát, a SMAFC-NYME játékosai pedig képtelenek voltak a gyűrűbe találni. 8,6 másodperccel a vége előtt Szlávik büntetőzhetett 65-62-es állásnál. Az első, sikeres dobás után a második már pontatlan volt, de maradt a labda a vendégeknél. 3,2 másodperc volt még hátra, a SMAFC-NYME következett alapvonali bedobással. Kisebb kavarodás után Balogh szerezte meg a labdát a palánk alatt, de dobása lepördült a gyűrűről, az idő pedig letelt. Vereségével nehéz helyzetbe került a SMAFC-NYME a felsőházi rájátszást illetően.
Közepes színvonalú, küzdelmes mérkőzésen maradt alul a SMAFC-NYME a TF-Budapest otthonában. Ezzel a vereséggel nehéz helyzetbe kerültek az egyetemiek.”

 

Barlai Tamás:

„A mérkőzésen a letámadás ellen akadozott a játék, labdavezetéssel próbálkoztunk passzolások helyett, ezzel volt igazából a gond. Támadásban nem volt meg a ritmus, nem éreztünk rá a játékra. Külső dobásaink sem ültek, könnyű centerkosarakkal tartottuk magunkat, de később ezek sem jöttek be. A végjátékban buta hibák is közrejátszottak a vereségben, ugyanakkor szerencsénk sem volt. A végén egy üres helyzetet sem tudtunk kosárra váltani és elbuktuk a találkozót.”