Nehéz körülmények között, de győztünk

Férfi NB I. B Nyugati csoport – Alapszakasz – 15. forduló

Az NB I. B-s férfi kosárlabda bajnokság 15. fordulójában a SMAFC-NYME a Treff 07 SE otthonába látogatott 2012. február 11-én szombaton. Szlávikék számára kötelező volt a győzelem, hiszen egy esetleges kudarc esetén végképp szertefoszlottak volna a felsőházi rájátszással kapcsolatos álmok.

Treff 07 SE – SMAFC-NYME 58:67

(13:15, 14:19, 17:14, 14:19)
2012.02.11. szombat, 18:00 – Érd, Treff Sportcentrum (50 néző)
Vezette: Minár L., Józsa A., Dernei G.
Ellenőr: Dr. Gencsev P.
Részletek >>>

SMAFC: Szlávik 29, Csaplár-Nagy 7, Karácsonyi 3/3, Kovács 14, Szabó. Csere: Czukor 11, Herczeg 3/3, Jávor.
Edző: Barlai Tamás
Treff: Valaczkay 10/6, Tóth 13, Drevenka 25/12, Ipach 4, Hoffmann 6. Csere: Szabó, Nikitin, Szakolczay.
Edző: Valaczkay Győző

Karácsonyi Gergely:

„A körülményeket távolról sem nevezhettük ideálisnak. Balogh és Halász betegség miatt, míg Vesztergom munkahelyi elfoglaltságok okán hiányzott. Takács sem lehetett ott az egyetemiekkel, mivel a Kis-Rába Menti Takarék-Soproni KC a Naturtex-SZTE Szedeák ellen lépett pályára Sopronban. Amikor a SMAFC-NYME megérkezett a mérkőzés helyszínére, érdekes látvány fogadta a játékosokat. A kosárlabdapálya egy olyan fóliasátorban volt, amit talán a 2011-es nyári VOLT Fesztivál c. rendezvénysorozat alkalmával láthattunk utoljára. Ez előrevetítette azt, hogy a pálya hőmérséklete sem lehet a legmegfelelőbb, ami be is igazolódott. A bemelegítésre kapott kosárlabdák enyhén rossz állapota már csak apróságnak bizonyult…

20120211_Csarnok

A vendégek kezdő ötösében szerepelt a fiatal Szabó Norbert, pótolva Baloghot a bedobó poszton. Az első negyed kiegyenlített játékot hozott, nagy előnyt egyik fél sem tudott szerezni. A játékrész jobbára a Drevenka–Szlávik dobópárbajról szólt. Előbbi 10/6-os, utóbbi 8-as pontmutatóval zárta az első 10 percet. Az 5. percben tovább szaporodtak a SMAFC-NYME gondjai, ugyanis Karácsonyi egy mozdulatnál rosszul lépett, a talpcsontjában érzett fájdalmat és nem is tudott a későbbiekben pályára lépni. Czukor Bence így hamar szerephez jutott és – Szabó Norberttel egyetemben – megállta a helyét. Két pontos soproni előnnyel vághattak neki a második etapnak a felek.
A SMAFC-NYME nagyon bekezdett, a 13. percben már 10 pont fölé nőtt a különbség. Valaczkay Győző kénytelen volt időt kérni. Szlávik továbbra is tarthatatlannak bizonyult, büntetőkből és gyors lerohanások után sorra szerezte a pontokat a fiatal bedobó. A Treff 07 SE zónára állt át, ami kicsit megtörte Barlai Tamás csapatának lendületét. Ennek ellenére a SMAFC-NYME őrizte 10 pont körüli előnyét. A mérkőzés krónikájához hozzátartozik az is, hogy nagyon sok hibát követtek el a játékosok. Az eladott labdák, rossz dobások és egyéni hibák szinte az egész találkozót végigkísérték.
Félidőben Szlávik már 22 pontnál járt, ezzel csapata összes pontjának 65%-t egy személyben szerezte. A másik oldalon Drevenka bizonyult csapata húzó emberének, aki a Treff 27 pontjából 14-et szerzett.
A második félidő kezdetben nem hozott jelentősebb változást, ami a játék képét illeti. Haza részről a kezdő ötösön kívül a cserék érdemben nem tudtak hozzátenni a játékhoz, ellentétben a SMAFC-NYME-vel, ahol idő közben Herczeg és Jávor is szerephez jutottak. A negyed végére azonban egy pillanat alatt visszajött a meccsbe a Treff 07 SE. Drevenka és Valaczkay egy-egy triplájával hirtelen 4 pontra zárkózott a hazai alakulat.
A záró szakasz izgalmasan indult. Felváltva estek a kosarak, 52:52-nél pedig időt kért Barlai Tamás. Ez megnyugtatta a SMAFC-NYME-t, amely zsinórban szerzett 8 pontjával gyakorlatilag eldöntötte a találkozót. A Treff játékosain a fizikális lemaradás jelei már az első negyedben megmutatkoztak, így fordítani már végképp nem volt esélye a hazaiaknak, akik a büntetőket nagyon rosszul dobták.
A SMAFC-NYME-ben Szlávik végül 29 ponttal zárt (40 perc alatt), ezzel csapata legeredményesebb játékosa lett. Jó hír, hogy Karácsonyi talpában nem tört el csont, »csupán« zúzódást szenvedett, de egy rövidebb kényszerpihenő így is vár az egyetemiek irányítójára.
A SMAFC-NYME egy közepes színvonalú mérkőzésen, jó védekezésének és Szlávik extra egyéni teljesítményének köszönhetően tudott nyerni a Treff 07 SE otthonában a nehéz körülmények ellenére is.”

 

Barlai Tamás:

„Erősen tartalékosan,de nagy küzdeni tudásról tanúbizonyságot téve sikerült a győzelem. S örülök annak, hogy a fiatalok is felnőttek a feladathoz.”