Rátvay Tamást, a SMAFC új edzőjét, kérdeztük a terveiről

Ratvay_Tamas
„Ha van fegyelem, akkor van figyelem;
ha van figyelem, akkor van értelem;
ha van értelem, akkor van győzelem.”
– interjú Rátvay Tamással, a SMAFC új edzőjével.

 

 

Miért vállalta el ezt a csapatot?

„Azért vállaltam el a csapatot, mert egy megkeresés érkezett felém, amit olyan szintű megtiszteltetésnek éreztem – hogy egy ilyen nagy múltú csapatot vihessek, mint a SMAFC –, hogy ezen nem is gondolkodtam, azonnal vállaltam. Itt Sopronban, de talán az egész országban az egyik legrégebbi csapatról van szó, amelynek tényleg óriási sikerei voltak és talán lesznek is, aminek szeretnék én is a részese lenni – előbb vagy utóbb. Nem csak a játékosoknak nagyon-nagy megtiszteltetés ide bekerülni, hanem az edzőknek is.”

Mik az első benyomások, hiszen augusztus másodikával megkezdték az edzéseket?

„Az első benyomások mindig pozitívak: én is nagyon vártam a munkát a szabadság után, a gyerekek is várták már a mozgást, úgyhogy mindenki odateszi magát az első perctől kezdve. Napi kétszer edzünk. Minden rendben van, csak jót tudok mondani.”

A csapat összetételét lehet már tudni?

„A csapat összetétele elég vegyes lesz: lesznek a régi motorosok, akik már megjárták akár az NB I. A csoportot is, lesznek az egyetemen lévő játékosaink, akik ott tanulnak tovább és lesznek fiatal játékosok is, akik voltak, vagy most jönnek. Tényleg egy vegyes gárda, jól össze kell őket szedni! A játékosok: Kovács Benedek, Rátvay Tamás, Berneczei László, Forrai Dániel, Horváth Csaba, Nagy Gergő, Czukor Bence, Karsai Attila, Soós Bence, Tukovics Balázs, Hári Brendon, Nagy-Bíró Benedek, Demcsik Máté, Pongrácz Levente, Hollós Dániel, Farkas Gergő, Rátvay Tamás. Természetesen érkező játékos még lehet.”

Mik a tervei, a megcélzott eredmények?

„Először a gárdának össze kell állni, ki kell deríteni ennek a bajnokságnak a jövőjét, hiszen semmit nem tudunk róla, azt sem, hogy kik indulnak ebben a csoportban. A terv mindenféleképpen az, hogy egy szép, fiatalos, agresszív, gyors kosárlabdát játszó csapatot hozzunk össze, ami abban a csoportban, ahova besorolnak minket, megállja a helyét. Hogy ez a középmezőnyt vagy az élmezőnyt jelenti, nem tudom, de az alsóházról nem szeretnék beszélni, oda nem szeretnénk kerülni.”

Milyen edzői stílust képvisel? Inkább szigorral és fegyelemmel vagy a játékosok értelmére hatva próbálja fejleszteni a csapatot?

„Egy szigorúbb nevelést képviselek pedagógusként és családapaként is. Mind a kettőt kellene valamilyen szinten összeforrasztani. A gyerekek tanult dolgait, azt, hogy ők egy értelmes sportot űznek – mert szerintem a kosárlabdához nagyon-nagy ész kell –, és ha ezt becsületes munkával, fegyelemmel párosítjuk, akkor abból bármi lehet. Van egy szlogenem is, amit a gyerekeknek szoktam mondani: »Ha van fegyelem, akkor van figyelem; ha van figyelem, akkor van értelem; ha van értelem, akkor van győzelem.« Ha ezt betartják, akkor nagyon-nagy baj már nem lehet…”

Az interjút készítette: Takács Eszter