rólunk

Ami az amatőr sportot felemeli a profik közé, avagy mit ad 150 év hagyomány…

„Egyesületünk hazánk legidősebb és Európa még ma is működő sportegyesülete, mely túlélt két világháborút és jó néhány rendszerváltást – az idők, a rendszerek változnak, a SMAFC örök.”

Prof. Dr. Winkler András

Az soproni egyetem sportegyesülete 1860-ban Selmecbányán alakult meg és mind a mai napig – azaz immár több, mint 150 éve – jogfolytonosan működik. Ismereteink szerint ezzel Európa második és Magyarország legrégebbi sportegyesülete.

Selmecbanya

A sportszeretők körében a kosárlabdázói által legendássá tett, ma már közismert mozaikszó a Soproni Műegyetemi Atlétikai és Football Club megnevezés kezdőbetűiből származik. A ma is használatos, értékként jegyzett és féltett SMAFC név annak köszönhető, hogy a soproni bánya-, kohó- és erdőmérnöki karok 1934-től az akkor újonnan megszervezett országos jellegű József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, azaz a Műegyetem részeként működtek egészen 1952-ig.
A kiválást követően Soproni Egyetemként működött tovább, saját kosárlabda csapatával. A csapat tagjai közti erős kötődés elsősorban a híres selmeci hagyományoknak köszönhetően alakult ki, amelyek mind a mai napig hatalmas összetartó erőt jelentenek a soproni alma mater területén tanuló hallgatók számára.

A sikeres periódusok között természetesen voltak szerényebb évek is, melyek során többször volt kísérlet a városi férfi kosárlabda erejének egy csapatba történő koncentrálására. A „fúziós” kísérletek a SMAFC számára valós és hosszú távú eredményt nem hozhattak, mert az Egyetemhez kötődő egyesület alapvető elveivel nem voltak összeegyeztethetők, hisz az ragaszkodott egy, az igazi hallgatói csapathoz.
A Soproni Ászokkal kényszerűségből létrejött egyesülésből kiválva, a SMAFC vezetése kiemelkedően fontosnak tartotta, hogy egy egyetemnek olyan kosárlabda csapattal kell rendelkeznie, ahol a játékosok nem „összevásárolt és fizetett profik”, hanem diákok, egyetemi hallgatók, városunk fiataljai.
A mostani csapatunkról, ahol kiváló a csapatszellem, ez elmondható.

1946–1994

A SMAFC Kosárlabda Szakosztálya az egyetem történetét számos sikerrel gazdagította. Az 1948-49-es bajnoki évet követően – amikor az azóta már legendássá váló csapat veretlenül nyerte az NB II-t – még három évig az első osztályban szerepelt az együttes. Rövid hullámvölgy után, a nyugati csoport bajnokaként 1964-ben újra kiharcolták a feljutást. Az ezt követő időszakban az élcsoport tagjai közé tartozott a SMAFC, az országos egyetemi és főiskolai bajnokságot nyert Krasznai Ferenc csapata. Több alkalommal is az MNK döntőjébe jutottak, s az 1967-es és 1968-as bronzérem után 1969-ben megnyerték a kupát. Két akkori játékos, Orbay László és Tvordy György, a magyar válogatottban is szerepelt. Az 1970-es években változó sikereket értek el az egyetemi kosarasok.

1969-ben Magyar Népköztársasági Kupát nyert csapat tagjai
Tóth Kálmán, Trokán Pál, Záray Károly, Balsay István, Bakonyi Gábor, Krasznai Ferenc, Varga Sándor, Kovács Imre, Takáts Péter, Koloszár József, Pirkhoffer János Bakk László, Balogh Sándor, Orbay László, Tvordy György, Kisteleki Péter, Káldy József

30 éves évforduló – az 1969-es Magyar Népköztársaság Kupa győzelem jubileumi évfordulója

smafc_1969_1999

álló sor:
Káldy József, Kőműves Imre, Balogh Sándor, Brassói János, Lipták András, Balsay Miklós, Kisteleki Péter, Dr. Koloszár József, Balsay Antal, Záray Károly, Palotai Gábor, Dr. Takáts Péter, Pödör Béla
első sor:
Keszthelyi Lajos, Szabados István, Czeglédy István, Bakonyi Gábor, Balsay István, Dr. Tvordy György, Varga Sándor, Dr. Winkler András.

A harmadik generáció – 1995–2005

A harmadik jelentős időszak 1995-ben kezdődött. Ekkor határoztak úgy a soproni kosarasok és az egyetemhez kötődő sportbarátok, hogy a SMAFC legendáját újjá élesztik. Az akkor az NB-II-ben szereplő csapat az első szezonban bekerült az NB I. B csoportjába, majd 2000-re az NB I. A osztályáig jutott, s ott legyőzte az előző idény első két helyezettjét. A Magyar Kupában háromszor is sikerült a legjobb 8 közé kerülni.
A Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokságban három arany- több ezüst- és bronzérem jelzi a sikereket.

A negyedik generáció – 2006–2011

2006-2007 – NB I. B 3. hely

2006-2007_csapatkephátsó sor:
Herczeg István, Balogh Gergely, Bálint Gergely, Pethő Tamás, Gombás Gábor, Sallay Gábor, Vetési Imre vezetőedző
első sor:
Farkas Gergő, Zieger Milán, Bausz Kornél, Karácsonyi Zsolt, Derdák István, Bodovics Ádám

A 2007. év tavaszi szemesztere újabb örömhírt hozott az egyetem hallgatói számára: a remek rájátszásbeli eredményeinek köszönhetően bronzérmes lett az NB I. B-ben a SMAFC férficsapata. A bajnokság végén négyes holtverseny alakult ki a 3-6. helyen, a négy érintett gárda egymás elleni eredményeit összevetve Vetési Imre csapata lett a legjobb, s „futott be” így a harmadik helyre. A szakvezető szerint, a szezon elején a csapatnak a konkrét célja az előrelépés, a legjobb három közé jutás volt, azaz a Nyugati csoport legjobb négy csapata közé kerülve a felsőházi rájátszásban szerepelni. Az előző szezonban még a riválisok az alapszakasz végén „kigolyózták” az egyetemieket, azonban a végére újabb erőt gyűjtve, saját kezükbe véve sorsuk irányítását, beverekedték magukat a legjobb négy közé. Az eredmény, az elért bronzérem értékét növeli, hogy az amatőr gárda jó pár profi együttest is megelőzött.
Az edző büszke a fiaira, hogy ilyen körülmények közepette is vállalva a kemény munkát, végül odaértek a dobogóra. A bajnokság mellett néhány játékosnak a Nyugat-magyarországi Egyetem SMAFC-ra épülő csapatában szerepleve ezüstérmet szerzett az egyetemi és főiskolai bajnokságon (MEFOB), s ott Balogh Gergely, valamint Karácsonyi Zsolt bekerült az All Star-csapatba.

2007-2008 – NB I. B 4. hely

2007_2008_csapatkep
hátsó sor:
Hidvégi Márton, Balogh Gergely, Bozsik Krisztián, Bodovics Ádám, Gombás Gábor, Bálint Gergely, Szlávik Tamás, Vesztergom Zoltán, Vetési Imre vezetőedző
első sor:
Posch Barnabás, Karácsonyi Zsolt, Zieger Milán, Derdák István, Pethő Tamás
(a képről hiányzik Csaplár-Nagy Arnold)

2008-2009 – NB I. B 1. hely

Jelentősen megerősödött a SMAFC gárdája erre a szezonra. Visszatért a korábban már az egyetemieknél kosárlabdázó Bausz Kornél és Pojbics Szabolcs is. Utóbbi játékos jelentős szerepet vállalt abban, hogy a SMAFC megszerezze az első helyet a B csoportban.

2008_2009_csapatkephátsó sor:
Vetési Imre vezetőedző, Jánny Márk, Balogh Gergely, Gombás Gábor, Kiss András, Csaplár-Nagy Arnold, Bozsik Krisztián, Szlávik Tamás
első sor:
Derdák István, Pojbics Szabolcs, Karácsonyi Zsolt, Karácsonyi Gergely, Bausz Kornél
(a képről hiányzik: Vesztergom Zoltán)

2009-2010 – NB I. B 6. hely

2009_2010_csapatkepálló sor:
Vetési Imre vezetőedző, Kovács Benedek, Szlávik Tamás, Sztancs György, Vesztergom Zoltán, Csaplár-Nagy Arnold, Kiss András, Bocsárdi Gábor, Bodri László technikai vezető
első sor:
Kováts Viktor, Balogh Gergely, Derdák István, Richly Sándor terapeuta, Karácsonyi Zsolt, Karácsonyi Gergely

2010-2011 – NB I. B 4. hely

Ettől a szezontól számítva egy újabb lépést tett a magyar kosárlabda az NBA irányába. A pályák alaprajza megváltozott az NB I. A-s és NB I. B-s női, illetve férfi bajnokságokban is. Sok csapat közül a SMAFC-NYME pályája azon kevesek közé tartozott, ahol az alapozást már a jövő évi szabályoknak megfelelő parketten kezdhették meg a kosarasok.

 

2010-ben ünnepelte a SMAFC fennállásának 150 évfordulóját, amelyre Jubileumi Rendezvénysorozattal készült a sportkör elnöksége. A rendezvénysorozatból a kosárlabda sem maradhatott ki.

SMAFC_150

Az első programunk a 2010. április 1-3. között lezajló Magyar Egyetemi és Főiskolai Bajnokság (MEFOB) női–férfi Kosárlabda Döntő volt, mely nagy örömünkre a visszajelzések alapján országos elismertséget vívott ki magának. A négy-négy csapat részvételével megrendezésre került fináléban a magyarországi felsőoktatási intézmények közül mindkét nemben egyedül a SMAFC képviseltette magát, minek eredményeképpen a női csapat történelmet írva először nyert aranyérmet, miközben a fiúk is becsülettel helyt állva, bronzérmet szereztek.
A központi rendezvényprogramok 2010. szeptember 6–11. között kerültek lebonyolításra. Az ünnepi nagy rendezvényen második programunk a 17.00 órakor kezdődő SMAFC-NYME – SzESE szombathelyi női HEPP Kupa és 19.00 órakor kezdődő SMAFC-NYME- Budapesti Honvéd férfi kosárlabda mérkőzésekkel zárult, miközben lehetőség nyílt egy kihelyezett posta segítségével a jubileumi bélyeget, emlékkönyvet csak ezen a napon JUBILEUMI PECSÉT használatával örökké emlékezetessé tenni.
A jövő generáció nevelése minden sportegyesület számára kötelező jelleggel bír, így a SMAFC női–férfi kosárlabda utánpótlása is bemutatkozott 2010. szeptember 10-én 15.00-kor.
A 2010. év harmadik kiemelt eseménye a minden évben megrendezésre kerülő Krasznai Ferenc Kosárlabda Torna volt, melyet a Győr-Moson-Sopron Megyei Kosárlabda Szövetség javaslatára és azzal karöltve 2010. szeptember 23–25. között rendeztünk meg. A legendás hírű edző, Krasznai Ferenc – a „MESTER” – emlékére ezúttal a róla elnevezett és teljesen felújított sportcsarnokban négy férfi csapat, köztük a SMAFC-NYME, mérkőzött meg.

2010-2011_csapatkephátsó sor:
Vetési Imre vezetőedző, Balogh Gergely, Czeller Márton, Forrai Dániel, Bocsárdi Gábor, Vesztergom Zoltán, Csaplár-Nagy Arnold, Kovács Benedek, Szlávik Tamás, Prof. Dr. Takáts Péter tanár elnök
első sor:
Jávor Barna, Bencsik Bátor Botond, Richly Sándor terapeuta, Bausz Kornél, Halász Tamás, Karácsonyi Zsolt, Gaál Ádám, Bodri László technikai vezető

2011/2012 – NB I. B 5. hely

A következő szezonra sem gyengült a SMAFC-NYME kerete. Ezúttal több fiatal is felkerült a csapatba, Halász Tamás mellett a fiatal Czukor Bence, Szabó Norbert és Bencsik Bátor Botond is a felnőtt kerettel készült. A szezon elején a Kis Rába-menti Takarék Soproni KC-tól T-licence-szel Takács Norbert is szerepelt néhány mérkőzésen a Vetési Imre együttesében. „ImreBá” munkáját segédedzőként Barlai Tamás segítette a Soproni Sportiskolától. Az alapszakasz elején egy-egy mérkőzésre Horváth József is leült az egyetemiek kispadjára.
Az alapszakaszt végül 15 győzelem mellett 7 vereséggel zárta az egyetemi alakulat. Fontos megemlíteni, hogy Vetési Imre csapata bejutott a férfi Hepp Kupa salgótarjáni fináléjába, ahol végül a negyedik helyen végzett a csapat. Ezen felül a Nyugat-magyarországi Egyetem gárdája a MEFOB döntőbe is kvalifikálta magát.
A rájátszásban sikerült megőrizni a korábbi jó formát, a SMAFC-NYME az 5. helyen végzett az NB I. B csoportos férfi kosárlabda bajnokságban.

2011_2012_csapatkephátsó sor: Bencsik Bátor Botond, Jávor Barna, Vesztergom Zoltán, Herczeg István, Csaplár-Nagy Arnold, Kovács Benedek, Szlávik Tamás
első sor:
Prof. Dr. Takáts Péter tanár elnök, Barlai Tamás segédedző, Vetési Imre vezetőedző, Karácsonyi Zsolt, Szabó Norbert, Czukor Bence, Balogh Gergely, Horváth Gergely segítő, Németh Zoltán segítő, Richly Sándor terapeuta, Karácsonyi Gergely technikai vezető
(a képről hiányzik: Halász Tamás, Takács Norbert)

Ötödik generáció – 2012–

2012/2013 – NBI/B 16. hely

Rég nem produkált olyan rossz alapszakaszt a soproni csapat, mint ekkor. Kezdetben még 2 győzelem mellett 2 vereséggel állt az együttes, az alapszakasz végére viszont 4 győzelem és 14 vereség volt a mérleg. Ráadásul hazai pályán nagyobb arányú vereségek is „becsúsztak”.
A keretet illetően jelentős változások történtek: távozott Kovács Benedek, Czukor Bence és Halász Tamás is, Szlávik pedig térdműtétje után lábadozott az első hónapokban. A Soproni Sportiskola tehetséges fiataljai érkeztek az egyetemiekhez: Török Balázs, Berneczei László, Nagy Gergő, Rostás Imre, valamint Szombathelyről Horváth Dávid.
Karácsonyi Zsolt januárban befejezte aktív pályafutását, helyét a korábban a soproniaknál szereplő Bausz Kornéllal pótolta a vezetőség. Vetési Imre egészségügyi gondjai miatt az idegenbeli mérkőzésekre nem mindig tudott elutazni, helyét ekkor már rendszeresen Barlai Tamás segédedző pótolta.
A vegyes érzelmekkel teli szezon után az alsóházi rájátszásban a 16. helyet szerezte meg a csapat az NB I. B-ben. A korábbi évekhez képest ez negatív rekordnak számított. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége a MEFOB helyett Egyetemi Bajnokságot indított el, ahol hajszál híján nem sikerült a felsőházba kerülés. Ezzel párhuzamosan a résztvevő csapatok egy B33-as (3-3 elleni) bajnokságon is részt vehettek. Ebben a SMAFC-NYME csapata országos harmadik helyet ért el.

2012_2013_csapatkep
hátsó sor:
Karácsonyi Gergely technikai vezető, Barlai Tamás segédedző, Vetési Imre vezetőedző, Rostás Imre, Balogh Gergely, Czeller Márton, Török Balázs, Csaplár-Nagy Arnold, Herczeg István, Szlávik Tamás, Prof. Dr. Takáts Péter tanár elnök, Richly Sándor terapeuta, Németh Zoltán segítő
első sor:
Bencsik Bátor Botond, Jávor Barna, Horváth Dávid, Berneczei László, Szabó Norbert, Nagy Gergő, Bausz Kornél
(a képről hiányzik: Karácsonyi Zsolt, Vesztergom Zoltán)

2013/2014 – NB I. B 12. hely

Sajnálatos módon az előző idényhez képest ezúttal is jelentős játékos mozgás történt a SMAFC-NYME-nél. Bausz Kornél felhagyott az aktív játékkal, Rostás Imre hazaigazolt Hódmezővásárhelyre, Szabó Norbert is otthonában, a tiszaújvárosi csapatban töltötte ezt a szezont, Török Balázs pedig a Soproni KC U21-es csapatához szerződött, amely az NB I. B-ben is elindult. Egy év tanulmányi okokból történő távollét után Czukor Bence visszatért, a Soproni Sportiskolától Dobrovics Áron is a felnőttekkel kezdte meg a felkészülést, illetve Szlávik Mátyás is az egyetemieknél folytatta/kezdte újra pályafutását. Külső posztra érkezett még Bali Ádám és egy régi-új játékos, Ugaros Máté is. A szezon eleji sérülések miatt Karácsonyi Gergely is csatlakozott menet közben a soproniakhoz, februártól pedig Kovács Benedek és Molnár Miklós is erősítette a csapatot.
Ebben a bajnoki évadban már Barlai Tamás irányította vezetőedzőként a SMAFC-NYME-t, Vetési Imre és Horváth József tanácsadóként kaptak helyet a szakmai stábban.
Egy felemás kezdet után januártól lendületbe jöttek Baloghék, akik az alapszakasz 8. helyén végeztek, ezzel a középszakaszba kvalifikálták magukat az egyetemiek. A rájátszásra is kitartott a lendület, Barlai Tamás csapata szép eredményeket ért el, és végül a 12. helyen végzett.
Az Egyetemi Bajnokságban ezúttal is lemaradt a felsőházi rájátszásról az NYME csapata, de az alsóházi döntőben magabiztosan szerezte meg az első helyet.
Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy körülbelül a 2010-es évektől folyamatosan erősödött a B csoportos bajnokság. Ez annak is volt köszönhető, hogy egyre több, volt A csoportos játékos lépett eggyel alacsonyabb osztályba levezetni. A SMAFC-NYME több alkalommal is szoros csatában maradt alul, egy kis szerencsével akár a felsőházi rájátszásba is kerülhettek volna Szlávikék.
Szomorú esemény árnyékolta be a SMAFC-NYME életét, ugyanis 2013. szeptember 17-én, hosszan tartó súlyos betegség után 69 éves korábban elhunyt Vetési Imre. Az egyetemi együttest tíz évig irányító tréner pótolhatatlan veszteség nemcsak a soproni, de a magyar kosárlabdaéletnek is.

2013_2014_csapatkep
hátsó sor:
Barlai Tamás vezetőedző, Molnár Miklós, Berneczei László, Kovács Benedek, Csaplár-Nagy Arnold, Herczeg István, Vesztergom Zoltán, Bali Ádám, Richly Sándor terapeuta, Horváth József tanácsadó
első sor:
Ugaros Máté, Nagy Gergő, Jávor Barna, Balogh Gergely, Szlávik Mátyás, Karácsonyi Gergely
(a képről hiányzik: Czukor Bence, Dobrovics Áron, Czeller Márton).

2014/2015 – NB I. B 19. hely

A vezetőedző továbbra is Barlai Tamás volt, akinek a munkáját Horváth József segítette. A keretet illetően távozott Ugaros Máté, Kovács Gergely, Kovács Benedek, Horváth Dávid, Czukor Bence, Bencsik Bátor Botond, Molnár Miklós és Dobrovics Áron.
Érkezői oldalon szerepelt két régi-új játékos is, Török Balázs a Soproni KC-tól, Bálint Gergely pedig a Soproni Tigrisektől érkezett. A SMAFC-NYME-nél fejlődhet tovább a fiatal Szekeres Zalán, aki a Soproni Sportiskola utánpótlás csapataiban kiemelkedő teljesítményt nyújtott az utóbbi években.
A tavalyi gárdából pedig maradt a csapatban Balogh Gergely, Csaplár-Nagy Arnold, Szlávik Mátyás, Karácsonyi Gergely, Herczeg István, Jávor Barna, Nagy Gergő, Berneczei László, Bali Ádám és valószínűség szerint Vesztergom Zoltán is. A keret idősebb tagjai munkahelyi elfoglaltságok miatt idén is hiányoztak egy-egy mérkőzésről.
A SMAFC-NYME fiatal játékosai egy intenzív terheléssorozaton vannak túl, akik hiányzó társaik helyett is kénytelenek voltak helytállni, de elmondhatjuk, hogy ez viszonylag sikerült.
Az NB I. B csoportos bajnokságon 19., a MEFOB pedig 5. helyezést ért el a SMAFC.

2015/2016 – NB I. B 19. hely

Barlai Tamás vezetőedzőt Meszlényi Róbert váltotta az egyetemiek kispadján. Barlai Tamás több, mint két évet töltött el a soproni csapat edzőjeként, kezdetben Vetési Imre segítőjeként, később pedig vezetőedzőként.
Meszlényi Róbert nagy tapasztalattal rendelkező edző, megfordult korábban az SVSE, a SMAFC, az SÁKC, a Dombóvár VMSE, a Soproni Postás, az Univer KSE és a Soproni Sördögök kispadján is, de 2005-2006 között volt a felnőtt férfiválogatott szövetségi kapitánya is. Az elmúlt években pedig a Soproni Sportiskola utánpótlás csapatainál dolgozik.
A rutinos center, Csaplár-Nagy Arnold befejezte játékos pályafutását, de a SMAFC-NYME-nél maradt továbbra is mint csapatmenedzser és technikai vezető. Csaplár-Nagy közel tíz éven keresztül játszott az egyetemi együttesben, amellyel 2009-ben bajnoki címet is ünnepelhetett. Szlávik Mátyás már az előző szezon közben hazaköltözött Körmendre munkahelyi elfoglaltságok miatt, az aktív játékkal tehát ő is felhagyott. Herczeg István is távozott együttesünktől, Bálint Gergely pedig már korábban távozott a csapattól.
Balogh Gergely, Vesztergom Zoltán, Török Balázs, Nagy Gergő, Berneczei László és Karácsonyi Gergely maradtak a SMAFC-NYME-nél. A hiányzó csapattagokat a Soproni Sportiskola legjobb U18-as játékosaival pótolták Füzi Róbert, Werner Viktor, Polgárdy Ádám, Papp Barna személyében.
A SMAFC-NYME a vártnál egy kicsit később biztosította be bennmaradását a B-csoportban. Meszlényi Róbert együttese az alsóházi rájátszásban végül a 19. helyen zárt a jelentős átalakulásokon átesett soproni együttessel. A MEFOB-ot pedig a 10. helyen zárták az egyetemiek.

2016/2017 – NB I. B 20. hely

A megfiatalodott SMAFC-NYME rutintalanabb játékosai egy év tapasztalatot szereztek már az NB I. B csoportban, jövőre ezért már nem lesz számukra ismeretlen a bajnokság. Ezért is szerepelt a tervek között a középházba való bejutás.
Meszlényi Róbert maradt a csapat vezetőedzője. Ami a játékosokat illeti: a távozók között szerepelt Balogh Gergely, aki sok-sok év után hagyta el a SMAFC-NYME együttesét. A fiatal Török Balázs ugyan nem hagyta el az egyetemi együttest, de az előző szezon rájátszásában elszenvedett részleges keresztszalag szakadás és az azt követő műtét után lábadozott. Ami az érkezőket illeti: Balogh posztjára érkezett egy éves németországi kitérő után a bajai gyökerekkel rendelkező 20 éves Rátvay Tamás, Török helyén pedig egy régi-új játékos, Kovács Benedek szerepelt a 2016/2017-es szezonban. Ezen kívül jelentősebb változás nem történt, tehát a csapat nagy része a tavalyival majdnem megegyezett: Vesztergom Zoltán, Karácsonyi Gergely, Kovács Benedek, Rátvay Tamás, Nagy Gergő, Berneczei László, Forrai Dániel, Hollós Dániel, Füzi Róbert, Werner Viktor, Polgárdy Ádám, Papp Barna, Németh Márk, Török Balázs, Tukovics Balázs, Horváth Csaba.
Az NB I. B csoportos bajnokságot a 20. a MEFOB-ot pedig az 5. helyen zárták az egyetemiek.

2016_2017_csapatkephátsó sor:
Meszlényi Róbert edző, Vesztergom Zoltán, Werner Viktor, Rátvay Balázs, Kovács Benedek, Török Balázs, Berneczei László, Füzi Róbert, Tukovits
Balázs, Karácsonyi Gergely, Klemencsics Nikolett technikai vezető
első sor:
Hollósi Dániel, Németh Márk, Nagy Gergő, Forrai Dániel, Rátvay Tamás, Polgárdy Ádám, Horváth Csaba, Papp Barna, Soós Bence

2017/2018 NB I. B Zöld csoport

Új edzővel kezdte ezt az évadot csapatunk Rátvay Tamás személyében, aki a fegyelmet tartja a győzelemhez vezető út első állomásának. A csapat összetétele is megváltozott. Érkezett: Czukor Bence (Mattersburg, Ausztria – másodosztály), távozott: Werner Viktor (Sopron KC), Papp Barna (Sopron KC), Polgárdy Ádám (Sopron KC). 

A híres edzők

Krasznai Ferenc

KrasznaiFerencTolna megye délkeleti részén található Bátaszék (1923) szülöttje Krasznai Ferenc. A SMAFC kosárlabda csapatának kiváló edzője testnevelő tanárként végzett 1950-ben a TF-en. Szakmájában sikeres kosárlabda- és jégkorong-edző, sportvezető, és nem utolsó sorban generációk kedvelt testnevelő tanára volt. A Testnevelési Főiskolán szerzett tanári diplomát követően, a hűség városába került, ahol 35 éven át dolgozott a város és az egyetem sportjáért.

Az egyetemen 1952-ben kezdte meg munkáját. Már az első években lehetett látni, hogy egy újabb kiváló generáció fog a kezei alatt megszületni. A siker nem is váratott magára sokáig, hisz 1962-re a soproni egyetemen olyan fiatal csapat jött össze, amely az elkövetkező 10 évben Krasznai Ferenc vezetésével sikert sikerre halmozott. 1969 nyarán, Budapesten a Bp. Honvéd és a MAFC legyőzésével a Magyar Népköztársasági Kupát nyerték el a vidéki csapatok között elsőként, és sikerrel szerepeltek a KEK-ben is. Ami rendkívülivé tette a győzelmet, hogy a legtöbb profi NB I-es csapathoz képest a SMAFC csapatában, csak egyetemisták kaptak helyet, légióst vagy hivatásos profi játékost nem alkalmaztak.

Krasznai Ferenc nem csak a kosárlabdában jeleskedett. Jégkorong-edzőként a Soproni VSE csapatát a vidéki bajnokság megnyeréséhez segítette. Az atlétika is közel állt hozzá.

A Soproni SE szakosztályának, majd a Városi Szövetség elnökének választották meg.

1981-ben a Sportérdemérem arany fokozatával tüntették ki. Felkérésre 1983-ban, majd betegségéből felépülve 1985-ben újra átvette a Soproni SE kosárlabdázóinak szakmai irányítását. Munkájának koronája, hogy a SMAFC-ból több játékos a válogatottba is bekerült, úgymint Orbay László, Tvordy György, Balogh Sándor és Varga Sándor.

A híres edző emlékét a róla elnevezett egyetemi csarnok is őrzi.

Vetési Imre

Vetesi_ImreVetési Imre 1945. március 29-én született Békésen. Édesanyjával és húgával ötéves korában költözött Budapestre, ott ismerkedett meg a kosárlabda sportággal, melyet később élethivatásának választott. Budapesten a József Attila gimnáziumban érettségizett, 1980-ban szerezte szakedzői diplomáját a Testnevelési Egyetemen. Budapesten az utánpótlás vonalon kezdett edzősködni, dolgozott a Csőszerelő, a XI. kerületi sportiskola (XISI), a Ganz Mávag és a Honvéd csapatainál. 1985-ben érkezett Fehérvárra, előtte az Oroszlány csapatát vezette. Az Alba Regia Építők férfi csapatánál egy évig dolgozott, majd 1986-ban átvette a női szakosztályt. Vezetésével az első osztályba jutott a csapat. 1988-ig dolgozott Fehérvárott. 1992-ben nevezték ki az Albacomp kosárlabdacsapat élére. Sopronban több csapatnális dolgozott: az Ászoknál, a Postás lányainál és életének utolsó évtizedében a SMAFC gárdájánál.

Egy igazi keménykezű, régi vágású edző volt, egy vérbeli egyéniség, tele sok humorral, derűvel, aki szerette a sikert s imádta azt ünnepelni. A soproni közönség nemegyszer dobálta a magasba s vitte ki a vállán a Sportcentrumból.
Imre bácsi, vagy ahogy a fiatalabbak nevezték, az „Öreg”, kifogyhatatlan volt a sztorikból, anekdotákból, tele volt jókedvvel, humorral. Amikor jól érezte magát, még a betegségéből is viccet csinált, ám ebben sajnos végül alulmaradt. Bár ez kintről nem mindig tűnt így, a lelke mélyén szerette a játékosait. Őt pedig az ellenfelek tisztelték, szaktudását elismerték Szombathelytől Szegedig, Pécstől Nyíregyházáig.